kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'İnsanoğlu Marslılardan türemiş olabilir!..'

Yaşar ÖZAY-Kemal PEHLİVANOĞLU / H. MERKEZİ
Prof. Mehmet Emin Özel: Mars'tan kopup Dünya'ya düşen göktaşlarındaki mikrofosiller Dünya'da da var. Phoenix, hayatın Mars'tan geldiğinin kanıtını bulabilir..
Kızıl Gezegen Mars'a, 25 Mayıs günü başarıyla yaptığı yumuşak iniş sonrası araştırma faaliyetine başlayan Phoenix (Anka Kuşu) adlı uzay aracı. tüm dünyada olduğu kadar Türkiye'de de bilim dünyasını heyecanlandırdı. Daha önce Antarktika'da bulunan ve üzerinde mikrofosiller tespit edilen göktaşlarının Mars'tan geldiğinin anlaşıldığını belirten bilim adamları Phoenix'in benzer bulgulara ulaşması halinde yeryüzündeki hayatın Mars'tan geldiğinin kesinleşeceğini söylediler.

HAYAT 3.8 MİLYAR YAŞINDA
Dünya'da canlı hayatın yaklaşık 3.8 milyar yıl önce başladığının bilindiğini kaydeden Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, bunun 2.8 milyar yılının tek hücreli bir hayat olduğunu vurguladı. Günümüzden 1 milyar yıl önce Dünya'ya gelinse, hiçbir ağaç ve canlının görülemeyeceğini belirten Prof. Özel "Ama deniz suyundan bir örnek alınması halinde mikroskopla dünyada hayat olduğu anlaşılabilecekti. Mars, Dünya'ya göre Güneş'e daha uzak. Dolayısıyla daha çabuk soğumuş olabilir. O nedenle aynı sayılar Mars için geçerli olmayabilir" dedi. Antarktika'da bulunan ve barındırdığı gazların incelenmesi sonrasında Mars'tan geldiğine inanılan bazı göktaşlarında mikrofosil (mikrop fosili) tespit edildiğini hatırlatan Prof. Özel şöyle devam etti: "Meteor çarpması sonucu Mars'tan fırladığı düşünülen bu göktaşları üzerindeki mikrofosillerin benzerleri Dünya'da da var. Mars'tan fırlamış kayalar Dünya'yı tohumlamış olabilir. Bizler de Marslılardan türemiş olabiliriz." İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Araştırma Görevlisi Sinan Aliş de, Mars'ın kutup bölgesinde Dünya'dan da rahatlıkla görülebilen büyük bir buz tabakası bulunduğunu ifade ederek, NASA'nın uzay aracını Mars'ta suyun ve yaşamın bulunabileceği en olası yer olan kutuplara indirdiğini kaydetti.

'KUTUPLARA İNMESİ ANLAMLI'
Bu buz tabakasının altında suya bağlı olarak da bazı basit yaşam formlarının bulunması olasılığının bulunduğunu söyleyen Aliş şöyle devam etti: "Phoenix Mars'ta yaşam izlerine rastlarsa bu Dünya'dan sonra yaşamın ilk keşfi olacak. Phoenix ile ulaşılabilecek bir başka bulgu ise, Mars'ta bulunacak olası mikroorganizmaların yapılarının Dünya'daki mikroorganizmalar ile gösterecekleri benzerlikler ya da farklılıklar. Kutuplar bir tür derin dondurucu gibi. Burada bulunabilecek fosiller birkaç milyar yıl yaşında olabilir ve soğuk ortam sayesinde bozulmaya uğramadan kalmış olabilirler."
Haberin fotoğrafları