kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

18-29 yaş arası çalıştıranın primi devletten

PRİM affını da içeren yasa kapsamında, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan, GAP'a kaynak aktarılacak. Sigortalıların, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işverenin ödeyeceği 5 puan Hazine tarafından karşılanacak. Kamuoyunda istihdam paketi olarak bilinen, İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yasalaştı. Yasaya göre, SSK ve Bağ-Kur prim borcunun tamamını, gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 15'ini 1 ay içinde peşin ödeyenlerin, borç faizlerinin yüzde 85'i silinecek. İşte yeni yasayla gelecek yenilikler:

1- YASA ile, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan, GAP'a kaynak aktarılacak; fondan sağlanan kaynak, yatırımlardan elde edilecek gelirlerle geri ödenecek. İşe yeni alınan kadınlar ile 18-29 yaş arasındaki genç işsizlerin SSK primleri, beş yıl boyunca İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

2- SİGORTALILARIN, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işverenin ödeyeceği 5 puan Hazine tarafından karşılanacak. İşsizlik Sigortası Fonu'nun 2008'e ait 1 milyar YTL'lik neması ile gelecek 3 yıllık 2.5 milyar YTL'lik özelleştirme geliri GAP için kullanılacak. Özel sektörün çalıştırdığı özürlülerin SSK primleri, Hazine tarafından karşılanacak.

3- YASAYLA, asıl işveren ile alt işveren (taşeron şirket) arasında kurulan ilişkinin yazılı yapılması koşulu getirildi. Buna göre, iş alan alt işveren, kendi işyerinin tescili için asıl işverenden aldığı yazılı işverenlik sözleşmesini, gerekli belgelerle, çalışma bölge müdürlüklerine bildirecek.

4- DÜZENLEMEYLE İş Kanunu'ndaki özürlü, eski hükümlü ve terör mağdurlarının çalıştırılma zorunluluğuna da yeni düzenleme getirilerek, eski hükümlü ve terör mağdurları için işveren için öngörülen zorunlu istihdam kaldırıldı. İşverenler devamlı olarak en az 50 işçi çalıştırdıkları iş yerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi ile yükümlü olacak.

5- İŞVERENLER, bu yükümlülüklerinin tamamını veya bir kısmını, bünyesinde çalıştırdığı ve çıkarılacak yönetmelikte belirtilen vasıflara sahip personel ile yerine getirebileceği gibi, işletme dışında kurulu ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak da yerine getirebilecek.

6- AĞIR ve tehlikeli işlerde çalıştırılacaklara, mesleki eğitim şartı aranacak. Mesleki eğitim almamış işçiler; 16 yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuklar gibi ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacak. Kreş kurma zorunluluğu bulunan işletmeler, dışarıdan bu hizmeti veren işletmelerden hizmet alımı yapabilecekler.

7- İŞYERİNİN açılmasına izin vermeye yetkili belediyeler ile diğer ilgili makamlar bu izni vermeden önce, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca verilmesi gerekli işletme belgesinin varlığını araştıracak.