kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AKP kapatıldığı takdirde Türkiye'nin AB treni durur

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
Avrupa Parlamentosu milletvekili Vural Öger: AKP kapatılır ve müzakereler durursa Türkiye, politik ve ekonomik kaos yaşar. Kürt sorunu çözülemeyecek noktaya gelir, kökten dincilik ve milliyetçilik patlar..
Bu hafta Haftanın Sohbeti'nin konuğu Avrupa Parlamentosu milletvekili ve Dışişleri Komisyonu üyesi Vural Öger. Alman Sosyal Demokrat Partisi milletvekili olan Öger, Türkiye'nin AB üyesi olması için en çok çaba sarf eden isimlerin başında geliyor. 1961'den bu yana Almanya'da yaşayan Öger, ayrıca turizm sektöründe faaliyet yürüten önemli işadamlarından. Vural Öger ile AKP'nin kapatılması durumunda Türkiye - AB ilişkilerinin nasıl etkileneceğini, AB'nin kapatma davasına nasıl baktığını, yargı - siyaset ilişkisini, Türkiye'ye gelen AB yetkililerinin açıklamalarını ve turizm sektörünün gidişatını konuştuk. AB'nin iç politika malzemesi yapılmasına tepki gösteren Öger, "AKP sorunu başka, AB başka" dedi.

* Türkiye'de son günlerde yargı- siyaset tartışması var. Yargıtay ve Danıştay'ın bildirilerine hükümet de karşılık verdi...
Çok sorunlu bir durum. 40 senedir Almanya'da yaşıyorum ne bir genelkurmay başkanının adını ne de yargının herhangi bir konuda bildirisini duydum. Yargının politik arena içinde olması üzüntü verici.

* AB, Türkiye'de yaşananları nasıl algılıyor?
Demokratik bir seçim yapıldı ve halkın yüzde 47'si oyunu AKP'ye verdi. İşte halkın bu oyunu kabul etmek istemeyen kuruluşlar, kurumlar ve bir parti var. Halkın oyuyla başa geçen hükümeti kabul etmek istemedikleri için AKP'yi başka yollardan iktidardan indirmek istiyorlar. Aslında bu Adnan Menderes ve DP zamanından gelen bir süreç. Demokratik açıdan seçimleri kabul etmeyen ve oy alamayan bir partinin devlet organlarını kullanarak muhalefet yapması.

* CHP'yi mi kastediyorsunuz?
Evet, CHP'den bahsediyorum. Avrupa Parlamentosu'nda da Türkiye karşıtları sevinç içinde. Çünkü hepsinin beklentisi AKP'nin kapatılması. Sarkozy de dahil. Çünkü bu parti kapatılırsa hemen önergeler getirecekler parlamentoya. Müzakerelerin durdurulması için.

KAPATILMAMALI
* AKP kapatılırsa müzakereler durur mu?
Bunun kararını Avrupa Parlamentosu değil Avrupa Konseyi verir. Zor ama 18 ülkenin "Evet" demesi yeterli. AKP kapatılırsa Türkiye'nin Avrupa treni durur. En azından ciddi zaman kaybeder. Belli ülkeler yeni dosyalar açılırken şerh koyabilirler. Seçilmiş bir partinin yargı kararıyla tasfiye edilmesi Avrupa'nın kabul edebileceği bir şey değil. Bugüne kadar örneği de yaşanmadı. Avusturya'da da Haider'in partisinin kapatıldığı söylenir ama doğru değil. Parti kapatılmadı, sadece politik ambargo uygulandı. Menderes'ten beri bir seçmen rezervi var. AKP'de bu rezervden oy alıyor. Bugün bu partiyi kapatırsanız, yarın yeni parti gelir ve aynı netice çıkar. AKP 'Çoğunluk bende' diye hata mı yapıyor? Buna karşılık yapacak tek şey var. Karşı taraf da programını halka sunar, beğenisini toplar ve iktidara gelerek AKP'yi düşürür. En akıllı iş devlet organlarının bu konuda kendisini geri çekmesidir. Muhalefetin Meclis'te yapılması gerekir.

* AKP kapatılırsa ve müzakereler durursa Türkiye'nin yeniden şansı olabilir mi?
Müzakerelerin durdurulduğu gün benim politikaya veda edeceğim gündür. Çünkü kendimi Türkiye'nin AB'ye girmesine adadım. O gün Türkiye'nin Avrupa macerası da biter. Müzakerelerin durması halinde tekrar başlaması için 27 Avrupa ülkesinin "Evet" demesi lazım. Ama ne Almanya'da ne Fransa'da ne de Avusturya'da 1999'daki gibi yöneticiler başta değil. "Hayır" diyeceklerdir.