kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Alp Gürkan, çapraz nakil kararının hastane etik kurulundan geçtikten sonra uygulandığını belirtti.

Çapraz böbrek nakliyle birbirlerine hayat verdiler

Pervin METİN / SABAH
Birbirini tanımayan iki aile, "çapraz nakil" denilen yöntemle hayata yeniden tutundu Anne, böbrek hastası kızına uymayan böbreğini başka bir hastaya verdi. Karşılığında ise böbrek hastası olan kadının eşi, genç kıza böbreğini bağışladı, iki hayat kurtuldu..
Henüz 6 aylıkken "nefrotik sendrom" adı verilen böbrek hastalığına yakalanan 15 yaşındaki Zeynep Ceri'nin tüm hayatı neredeyse hastanelerde geçti. Ailesi, iki seneden beri diyalize giren kızı İstanbul'a getirmeye karar verdi. Ancak tek çarelerinin nakil olduğunu öğrendiler. Anne Güllü Çeri, kızına böbreğini vermek istese de yapılan testler olumsuz çıktı. Bu nedenle uygun bir donörün bulunması beklendi.

EŞİNİN BÖBREĞİ UYUMSUZ ÇIKTI
Öte yandan, Sinop'ta yaşayan 42 yaşındaki Gülten Ercan'a Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde böbrek yetmezliği teşhisi kondu. Ercan çifti de tavsiye üzerine soluğu İstanbul'da aldı. Eşi Numan Ercan, böbreğini vermek istese de doku uyumsuzluğu nedeniyle doktorlar uygun görmedi. Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Merkezi doktorlarının tuttukları "çapraz nakil" listesinde, genç kızın böbreği ile Numan Ercan'ın, Zeynep'in annesinin böbreği ile de Gülten Ercan'ın uyumlu olduğu anlaşıldı. Hastanenin Organ Nakli Merkezi Başkanı ve Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alp Gürkan iki ailenin tanışmasını sağladı. Bunun üzerine karşılıklı olarak nakiller gerçekleşti. Diyalizden kurtulan Zeynep ile Gülten hanım şimdi yeni böbrekleriyle iyileşecekleri günü bekliyor.