kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Gül'e bağlı DDK'nın 4 denetimi

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra sayın Abdullah Gül'ün, "Devlet Denetleme Kurulu"nu (DDK) nasıl çalıştıracağı hep merak edildi. Acaba Gül, hangi alanları inceletecek, tarzı ne olacaktı? İşte bu soruların yanıtları ortaya çıkmaya başladı. Gül, kişilerle ve kurumlarla uğraşmak yerine, bir sektörün, bir alanın, bir konunun tüm yönleriyle masaya yatırılmasını, gelecek tasarımı yapılmasını, yol gösterici olunmasını istedi. Bu direktif karşısında Cumhurbaşkanlığı DDK 4 önemli konuya yoğunlaştı:
1-Talih Oyunları: Milli Piyango, Spor Toto, Spor Loto, At Yarışlarını içerir biçimde bahis sektörünün fotoğrafının çekilmesi. Özellikle gençlerin şans oyunları kanalıyla istismarını önleyecek reçeteler yazılması.
2-Federasyonlar: Futbol başta olmak üzere tüm özerk federasyonların yapısal sorunları, gelirgider dengesi, özerkliğin neticeleri, uluslararası kuruluşların rolü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün misyonu.
3-Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kurumları: Sivil toplumdemokrasi bağının pekiştirilmesi. Yasayla kurulmayan ama kamusal rol oynayan kuruluşların fonksiyonu, sivil toplumun etkinliğini artıracak çerçeve yasa oluşturulması.
4Ar-Ge: Teknolojik yatırımların teşviki, araştırma ve geliştirme projelerinin topluma mal edilmesi, fikri mülkiyet haklarının korunması, bilim insanı yetiştirilmesi.
Bu arada DDK, tersaneleri de mercek altına aldı. Ancak, Meclis Tuzla Araştırma Komisyonu ile Ulaştırma ve Çalışma Bakanlıkları devreye girince frene basıldı. Bu raporların tamamlanınca Cumhurbaşkanlığı, makamın ağırlığına yaraşan bir üslupla gemi inşa sektörünü, iş güvenliği içinde geliştirecek, dar bölgeden geniş limanlara açılmasını temin edecek önerilerle kamuoyunun karşısına çıkacak.