kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çin'de 27 milyar $ zarar

Yeni Haber
Çin'i 12 Mayıs'ta vuran 8.0 büyüklüğündeki depremin ülke ekonomisine verdiği toplam zararın 15 ile 27 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor.

Uzmanlar, bunun da ekonomideki büyümeyi yüzde 0.15 ile 0.20 arasında yavaşlatacağını belirtiyor. Şu ana kadar toplanan yardımlar ise 4 milyar doları aşmış bulunuyor.

Depremin ardından en büyük tehlike salgın hastalıkların oluşması. Hava sıcaklıkları artıyor. Hükümet deprem bölgesini havadan ve karadan dezenfekte etmeye çalışıyor. Çin Sağlık Bakanlığı tarafından deprem bölgesinde salgın hastalıklarını önlemekle görevli sağlık personelinin sayısı 3 bin 600'e ulaştı. Ayrıca bölgeye 600'e yakın salgın hastalıkları önleme aracı gönderildi.

İkinci tehlike ise artçılar ve artçıların oluşturduğu heyelanların nehir yataklarını kapatması. Bölgedeki Tangjiashan gölü dünkü 6.4 büyülüğündeki depremin ardından oluşan toprak kaymaları nedeniyle aşırı derecede büyüdü. Çevredeki yerleşim birimlerini tehdit eden bu durumdan dolayı Çinli askerler, gölün önünü açmak için bazı bölgeleri dinamitlemeye hazırlanıyor. Sadece Cumartesi günü su seviyesi 2 metre yükseldi ve bariyerleri aşmasına 29 metre kaldı. Gölde 128 milyon metre küp su olduğu ve suyun bariyerleri müdahale olmadan aşması halinde büyük bir felakete yol açabileceği belirtiliyor.

Depremin merkez üssü Beichuan'a 3 kilometre uzaklıktaki göle 1800 civarındaki asker durmaksızın patlayıcı taşıyor. Her asker yaklaşık 10 kilogram patlayıcı taşıyor. Deprem bölgesindeki 300 baraj hasar gördü. 69'u ise risk altında. Şu ana kadar afet nedeniyle 65 binden fazla insan hayatını kaybetti. 24 bin kişi ise halen kayıp. 350 binden fazla kişi ise yaralı durumda. Depremde ölü sayısının 100 bine yaklaşacağı tahmin ediliyor.

DEPREMDE 10 BİN ÇOCUK VE YETİŞKİN YALNIZ KALDI

Eyalette 5 milyon insan evini kaybetti. Depremde 5 bin 498 çocuk yetim kalırken, 4 bin 797 yetişkin de yakınlarını kaybettiğinden yalnız kaldı.

Devlet televizyonlarında depremden günlerce sonra mucizevi şekilde sağ çıkartılanlar, ordu ve yetkililerin yaptığı fedakarlıklar ile depremzedelerin hikayeleri gösteriliyor. Dünkü 6.4 büyüklüğündeki artçıda 8 kişi ölürken, 71 bin ev de yıkıldı.

Bu arada 23 ülke ile Hong Kong'dan Sichuan eyaletine gönderilen toplam yardım malzemesi 1621.9 tona ulaştı.

Depremin ardından Rusya, Japonya, Güney Kore, Singapur ile Tayvan, Hong Kong ve Macao bölgelerinden 7 arama-kurtarma ekibi gönderilmişti. Şu anda ise yine bu ülke ve bölgelerden yollanan ve 270 görevliden oluşan 10 sağlık ekibi deprem bölgesinde görev yapıyor.

12 Mayıs'tan bu yana 8 bin artçı sarsıntının oluştuğu deprem bölgesine 3 yıl dayanıklı olacak 1.5 milyon geçici ev inşa edileceği de açıklandı.

CİHAN