kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

'Enerjide çeşitlendirme ve yerlileştirmeye gidiyoruz'

Büyük resim için tıklayın
Mehmet Şimşek: Enerjide çok önemli aşamadayız. Yatırım ihtiyacımız muazzam. Özelleştirme sürüyor.
"BİR hesaplama yaptırdık. 5 yıl boyunca fiyatları sabit tutarak kamu olarak ne kadar kaynaktan olduk? Ya da kullanıcılara ne kadar kaynak bıraktık? Bu rakam sanayide 13 milyar, meskenlerde 12 milyar olarak çıktı. Yani 25 milyar dolarlık bir kaynaktan olmuşuz. Bir şey ucuzsa tasarruf edilmiyor. Yılbaşında ayarlamaya gittik. Elektrik fiyatlarını sanayide yüzde 15, meskenlerde yüzde 19 artırdık. Bunun yeterli olduğunu düşünüyoruz. Temmuz ayı ile otomatik fiyatlandırmaya geçiyoruz. Bütün maliyetleri, yatırımları dikkate alan bir formul geliştirdik. Yüksek Planlama Kurulu kararı da oluşturuldu. Bundan sonra rasyonel fiyatlama olacak.
Enerji piyasasında reformlarla da, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve yerlileştirilmesine doğru gidilecek. Geçen sene cari açığımız 38 milyar dolardı, enerji ithalatımız 34 milyardı. Martta bu rakamlar son bir yıl itibariyle cari açıkta 40 milyar, enerji ithalatında 37 milyar dolara çıktı. Önümüzdeki dönemde de muhtemelen enerji ithalatı brüt olarak cari açığı aşacak.
Yatırımları hızlandırmak için bütün baraj projelerini özel sektöre devrediyoruz. Kamuda 40 yıl süren projeler var. Özel sektör bunu 2 yılda yapabiliyor.
Rüzgâr lisansları da verildi. Önümüzdeki yıllarda elektrik enerjisinin yüzde 45'ini rüzgârdan elde edeğiz.
Nükleerde yasal altyapıyı tamamladık. Eylül'de ihaleye çıkılacak.
Özelleştirme ve serbestleştirme de sürüyor. Dağıtımda Ankara'da bir bölgenin satışını yaptık, beş bölgenin dağıtım satış süreci de başladı. Siyasette bir kaza bela olmazsa bitirmeye çalışacağız. Enerjide çok önemli aşamadayız. Yatırım ihtiyacı muazzam."
'Orta Vadeli Mali Çerçeve program değil'

"Önceki hafta açıkladığımız Orta Vadeli Mali Çerçeve aslında bir perspektif vermeye yönelikti. IMF'nin de katıldığı ve Stand By programı sonrasında açıklanmasını şart koştuğu bir şeydi. Son niyet mektubuna da koymuştuk. Tek başına bir program değildi. Açıklamasını bize bıraktı. Orada yer alan rakamlarda da IMF ile tam mutabakat sağlanmıştı. Program Sonrası İzlemenin de bir ön koşuluydu. Bu kadar tepki niye çekti anlamayamadık."