kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

İsimlerde kontrol şart

Gazetede haberlerde, yorumlarda kullandığımız isimler, kısaltmalar yanlış olunca okurlar haklı olarak sinirleniyor. Çünkü okurlarımızın çoğunun bilgi düzeyi, uzmanlık ve hobi alanları, kendisini korkusuzca özdenetime açmış olan bu gazeteyi ister istemez onların radar menzili içinde tutuyor. Okur, bildiği konuda yanlış görünce bilmediği konularda yazılanlardan da şüphelenir hale geliyor kolayca.
Mesela...
Cumartesi günkü gazetenin manşet haberi... Son Bildiri Avrupa'dan manşeti altında AB Daimi Temsilcileri heyetinden bahsedilirken spotta COROPER denmiş.
"Acaba ön sayfa editörü mü hata yaptı?" diye, iç sayfadaki devama da baktım, orada da ısrarla COROPER deniyor.
Doğrusu COREPER'dir.
Erdal Şafak'ın köşesinde Finlandiya eski başbakanı Paavo Lipponen'in ilk adı "Pavvo", İsveç eski başbakanı Göran Persson'un ilk adı "Goran" yazılmış.
Ergun Babahan'ın aynı günkü köşesinde Russell Crowe'un soyadı "Crow" diye yazılmış, ünlü Brunello di Montalcino şarabının son sözcüğü "Montelcino"ya dönüşmüş.
Bunlar, bir günde okurların gördüğü.
Önemli mi?
Evet, onlara göre çok önemli.
Bize vakit ayırıp "dikkat" diyorlar.
Ayrıca şu da var: Yanlış yaza yaza adları bozmak diye bir şey de var bu bizim basında. Mesela ünlü Beretta silahları oldu size 'Baretta'; Sikorsky helikopterleri (ayıp oluyor diye mi nedir?) oldu size Skorsky.
Taş kuyudan kolay kolay çıkmaz!
Aslında çok basit:
Lütfen yazıları haberleri yazarken isimleri google gibi bir arama motorunda röntgenleyelim. En fazla 30 saniyemizi alır! Okurlar da güven tazeler, biz de rahat ederiz.