kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Anka kuşu Mars'a indi

Yeni Haber
NASA'nın aylar önce uzaya fırlattığı ve nefeslerin tutulduğu kritik dakikaların ardından Mars'a inmeyi başaran uzay aracı Phoenix (Anka Kuşu), gezegen yüzeyinde 90 gün boyunca keşif yapacak.

* FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Anka Kuşu'nun Mars'ın kuzey kutup bölgesine inmeyi başarması, sürecin heyecanla izlendiği NASA üssünde büyük sevince neden oldu. Bilimadamları ve mühendisler, uzay aracının hasarsız yere inişini haber veren sinyallerin alınmasından sonra, birbirlerine sarılarak ve alkışlayarak bu büyük başarıyı kutladılar. Proje Yöneticisi Barry Goldstein, "Rüyamda bile her şey bu kadar
mükemmel olamazdı" diye konuştu. Goldstein, projenin en zor kısmının geride kaldığını, ancak hala çok önemli görevler olduğunu söyledi.

Uzay aracının inmesinden yaklaşık iki saat sonra, aracın küçük kayaların arasında Mars yüzeyine basmış bacaklarından birinin görüntüsü ile ufuk çizgisinin görüntüleri Dünya'ya ulaştı. İlk görüntülerin, uzay aracının durumu ve üzerindeki bilimsel araçlar hakkında uzmanlara bilgi verdiği belirtiliyor.

Aracın enerjisini sağlayacak güneş panelleri, aracın inişinin havaya savurduğu yoğun toz tabakası yatıştıktan sonra açılmak üzere programlandı.

Anka Kuşu, 10 ayda 711 milyon kilometre yol kat ederek Mars'a ulaştı. Uzay aracı, 1976'dan beri ilk defa Mars'a yumuşak iniş yapan araç oldu. Mars yüzeyinde, bir zamanlar mikrobik yaşam olup olmadığını araştıracak olan uzay aracı, gezegen yüzeyinde buz halinde olduğu tahmin edilen suyu analiz edecek.