kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
ŞİRİN SEVER

Sigarayı bıraktıran kitap

Sokaktaki adamın da iş adamının da, öğrencinin de memurun da gündemi sigara yasağı şu sıra... Herkes günlerdir bunu konuşuyor. Bir haftalık süreçte yasağın büyük oranda uygulandığını, başarıyla hayata geçirildiğini okuyorum. Eee yasaklara alışık milletiz biz; 'yassah hemşerim' dendi mi orada duracaksın bir kere! Şaka bir yana yasağın başladığı günden bu yana ilginç haberlere rastlıyorum; kafası karışanlar, yasağa itiraz edenler, ilginç öneriler getirenler... Bu bir haftalık süreçte bakın neler gelmiş gündeme...

* Yasağa en sert itirazı yazar Pınar Kür yaptı, Pazar SABAH'ta detaylı bir röportajımız vardı. İflah olmaz bir tiryaki olmamasına rağmen, yasakların paranoyakça uygulandığını söylüyor; mesela açık havada, maçlarda bile yasak getirilmesine 'terör' benzetmesi yapıyor. Haklı galiba!

* Yasaktan en çok taksiciler endişeliymiş. Gece geç saatlerde taksiye binen alkollü müşterilerin, kendilerine zorluk çıkarma ihtimali olduğunu söylüyorlar; "Kavga mı edelim sarhoş müşteriyle" diyorlar! E doğru, epey kavga çıkar bu noktada...

* Kamusal alanda sigaranın serbest olduğu tek yer 'sorgu odaları'ymış. Geçen hafta Vatan Caddesi'ndeki Emniyet Müdürlüğü'nde tüm polisler bahçede sigara molası vermiş, tek istisna 'ifadenin selameti açısından' sorgu odaları olmuş. Sorguya giren polisler, sorguladıkları kişiyle iletişim kurmak için paketi uzatıp 'yak bir sigara' diyebilmeliymiş. Şimdi bütün polisler sorguya merak sararsa yandık!

* Tiryaki milletvekilleri bahçede sigara içmekten içeri giremez olmuşlar! Meclis Başkanı Köksal Toptan'a öneri de bulunmuşlar: "Başkanım Meclis'i bahçede toplayalım!"
Bu arada Amerika'da yapılan kapsamlı bir araştırmaya göre sigaraya başlamaya neden olan 'çevre etkisi' sigarayı bırakma konusunda da yardımcı oluyormuş. Buradan yola çıkarak işte size bir tavsiye... Allen Carr'ın yazdığı 'Sigarayı Bırakmanın Kolay Yolu' isimli kitap muazzam şekilde işe yarıyormuş. Birkaç sene önce 72 yaşında akciğer kanserinden ölen Carr, 49 yaşına kadar günde beş paket sigara içermiş. Kendi yöntemini keşfedip önce sigarayı bırakmış, sonra da kitabı yazmış. Kitap bugüne kadar 8 milyon satmış. Carr'ın mucizevi yöntemi, sizi sigaranın zararlarıyla yüzleştirmek, yerine hiçbir şey koymamak ve asla tek bir sigara bile içmemek olarak özetleniyor. Radikal'in kitap ekinde okudum. İki yıl önce kitabın yeni baskılarından birini tanıtmak için okumaya başlayan Radikal editörlerinden Firüzan Kalafat kitabı bitirdiğinde sigarayla da bağlarını kesmiş! Denemeye değmez mi!