kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Pazar SABAH 
GÜNTAY ŞİMŞEK

THY'nin hedefleri büyük

Kuruluşunun 75. yılını kutlayan Türk Hava Yolları, geniş gövdeli uçak sayısını beş yıl içinde iki katına çıkaracak, bölgesel uçuşlar için de 15 adet küçük uçak alacak.
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, şirketin 75. kuruluş yıldönümü nedeniyle geleceğe ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Beş yıl sonra 10 milyar dolar ciro ve 200 uçaklık filoya sahip dev bir şirket haline gelmeyi hedeflediklerini açıklayan Kotil, 2012'de yolcu sayısının 40 milyona çıkmasının beklendiğini açıkladı. Kotil, THY'nin 75. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde İstanbul'a davet edilen dünya havacılık basınına yaptığı açıklamada; önümüzdeki iki yıl içinde dokuz adet büyük gövdeli uçak alacaklarını ve beş yıl içinde geniş gövdeli uçak sayısının 25'e çıkacağını söyledi. THY'nin halen filosunda yedi adet A340, 5 adet A330 bulunuyor. Filoya bu yıl iki adet A340, önümüzdeki yıl da iki adet A330 katılacak. Temel Kotil, beş yıllık dönemde 60 adet kısa ve orta menzilli uçağa daha ihtiyaç olduğunu da söyledi.

BÖLGESEL UÇUŞLAR BAŞLIYOR
Filosunda 102 uçakla operasyonlarını gerçekleştiren THY'ye bu yıl 18, gelecek yıl da iki adet olmak üzere toplam 20 uçak daha katılacak. Bugüne kadar bölgesel uçak alımı konusunda net bir açıklama yapmayan THY yönetimi, ilk kez yabancı basın mensuplarına bu konuda detaylı bilgi verdi. Temel Kotil, THY'nin Rusya ve komşu ülkelere bölgesel uçuşlara başlayacağını, bunun için de 70-90 koltuk kapasiteli 15 uçak almayı planladıklarını söyledi.

KASADA 1 MİLYAR DOLAR VAR
Bir başka havayolu şirketiyle ortaklık konusuna da değinen Temel Kotil, şu anda ortaklık düşünülmediğini, THY'nin bir gün tek başına Air France-KLM veya Delta-Northwest gibi mega bir havayolu şirketi haline gelebileceğini iddia etti. İstedikleri kadar uçak siparişi verebileceklerini söyleyen Kotil, "Kasamızda 1 milyar dolar nakit paramız var," dedi. Öte yandan THY geniş gövdeli uçaklardaki business class koltuk sayısını artıracak. Halen geniş gövdeli 12 uçağın business class kabinlerinde 24-32 koltuk bulunuyor. Bu sınıftaki yolcu sayısındaki artış üzerine A340 ve A330 uçaklarındaki business class koltuk sayısı 50'ye çıkarılacak.