kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çabuk alevlenen biriydim annem için değiştim!

* Bu hastalığa sahip birine yakınlarının tavrı nasıl olmalı? Siz annenize nasıl davrandınız?
Dediğim gibi, insan böyle durumlarda kendini işe yaramaz hissediyor ve ne yapacağını şaşırabiliyor. Ben hasta yakınlarına tedavi sürecinde kendilerine bir nevi görev bulmayı tavsiye ediyorum. Mesela, hasta kemoterapi görüyorsa ve bu onda ağır bulantılara sebep oluyorsa, onun dondurmacısı olabilirsiniz. Dondurma bu gibi durumlarda, hem kusmayı azaltıyor hem boğazı rahatlatıyor. Annemin hastalık sürecinde elimden geldiği kadar onu üzmemeye özen gösterdim, ki bu benim gibi Koç üzeri Yay burcu olan çabuk alevlenen biri için ciddi bir çabaydı. Ayrıca küçük mutluluklar bulmak da bize yardımcı oldu.

ÜZERİNE TİTREMİŞTİK

Bir çiçeğin açmasından, bir bebeğin gülmesinden mutlu olmayı öğrendik. Yaptığımız bir yanlış ilk zamanlar fazla üzerine düşmek oldu belki... Annem 'Ah' dese, üvey babamla ben, sanki çok feci bir şey olmuş gibi, anneme koşar, üzerine titrerdik. Bu onu biraz bunalttı galiba....

* Annenizi birkaç cümlede özetlemenizi istesek...
Bugün annemi düşündüğümde aklıma her şeyden önce hayata olan bağlılığı ve yaşama sevinci geliyor. Onun dışında annem bence son derece zeki, çok zengin bir mizah anlayışı ve kültürü olan, sevgi dolu bir insan. Etrafındakileri büyülüyor ve insan onunlayken çok keyifli zaman geçiriyor.

İLK MAMOGRAFİ SENEYE
* Birçok ilde konu hakkında toplantılar yapılacak. Peki siz bu toplantılara katılacak mısınız?
Ben maalesef yurtdışında, Fransa'da yaşıyor ve çalışıyorum. Bu nedenden ötürü, eğer Türkiye'de olduğum bir zamana denk gelmezse, toplantılara katılamayacağım. Ama fırsat bulursam, ben de çok istiyorum katılabilmeyi... Eminim ki benim de konu ile ilgili henüz bilmediğim birçok şey vardır.

* Düzenli olarak mamografi çektiriyor musunuz?
Ben düzenli olarak tüm jinekolojik kontrollerimi yaptırıyorum. Ama mamografi her yaşta yapılan bir kontrol değil! Ailesinde kanser vakası bulunmayan kadınlarda 40 yaşından önce bu kontrol yapılmıyor. Ama benim ailemde annem de dahil birkaç kanser vakası olduğundan, jinekoloğum 30 yaşından itibaren mamografilere başlamamı uygun gördü. Yani ilk mamografimi seneye çektireceğim.