kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AB'den Türk yargısına demokrasi hatırlatması

Duygu GÜVENÇ ANKARA
COROPER'de son şekli verilen AB belgesinde, Türk yargısı "Demokratik süreçten uzaklaştı" denilerek eleştirilirken, AKP ve DTP kapatma davalarında AB kriterlerine uyulması istendi..
Yüksek yargı organlarının iktidara yönelik bildirileri birbirini izlerken, bir açıklama da AB'den gelecek. AK Parti hakkındaki kapatma davasının ardından AB ülkelerinden yargıya yönelik eleştiriler bu defa AB'ye üye 27 ülke tarafından onaylanacak olan Ortak Tutum Belgesi'ne resmen yansıyacak. AB Daimi Temsilcileri'nden oluşan COROPER'de önceki gün son şekli verilen belgede, AK Parti ve DTP hakkındaki kapatma davalarına değiniliyor ve "Türkiye'de yargı demokratik süreçten uzaklaşıyor" deniliyor. Türkiye ile AB arasında 1964'ten bu yana yapılan ve tarafların eşit olarak katıldığı Ortaklık Toplantısı, bu yıl 27 Mayıs Salı günü Brüksel'de yapılacak. Türkiye- AB ilişkilerinin masaya yatırılacağı bu toplantı öncesinde 26 Mayıs Salı günü ise AB üyesi 27 ülkenin dışişleri bakanları 'Genel İşler Konseyi'nde AB'nin tutum belgesine nihai onay verecek. Belge 27 Mayıs'ta resmen açıklanacak. Belgenin hazırlanması sırasında neredeyse her kelime için Ankara ile Brüksel arasında sessiz bir pazarlık işledi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Kraliçe'nin ziyareti sırasında İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ile konuyu ele alarak, gerekli düzeltmeler yapılmadan Brüksel'e gitmeyeceğini vurguladı. İngiltere'nin yanı sıra İtalya, İspanya, İsveç ve İrlanda gibi Türkiye'nin AB üyeliğine destek veren ülkeler de devreye girdi. Pazarlıkların ardından belgenin bazı yerlerinden "katılım" ifadesi çıkartılırken, Fransa'nın önerdiği "müzakerelerde ilerleme" ifadesi yerine, "Türkiye'nin katılım için yaptığı ilerleme" ifadesi kullanılması kararlaştırıldı. Ankara ile Paris arasındaki gerilim önceki gün Brüksel'de yapılan COROPER toplantısında aşıldı, uzlaşma metni değişmeden kabul edildi. Ankara'da diplomatlar, görüşülen ülkelere dikkat çekerek, "Krizi 'İ' formülüyle aştık" derken Babacan, Hırvatistan Dışişleri ve Avrupa ile Entegrasyon Bakanı Gordan Jandrokoviç ile görüşmesinde önümüzdeki hafta Brüksel'e gideceği sinyalini verdi.

BELGEDE NELER VAR?
SABAH'ın edindiği bilgilere göre, Ortak Tutum Belgesi'nde, pazarlıklara yol açan ifadelerin yanı sıra Türkiye'de iç politikada yaşanan tartışmalara da yer veriliyor. Özellikle AK Parti ve DTP hakkındaki kapatma davaları nedeniyle yargıya yönelik eleştirel ifadeler yer alıyor ve "Türkiye'de yargı demokratik süreçten uzaklaşıyor" deniliyor. Yargıtay ve Danıştay'ın son yayınladığı bildirilerinden önce kaleme alınmasına karşın yargı reformu isteği, "AB Türkiye'ye yargı sisteminin tarafsız, bağımsız, güvenilir, şeffaf ve etkili olmasının azami ehemmiyette ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi ve AB müktesebatının doğru tatbiki için temel bir şart olduğunu hatırlatır" cümlesiyle vurgulanıyor. AB belgesinde parti adı verilmeden kapatma davalarının AİHM içtihatları ve Venedik Kriterleri çerçevesinde çözülmesi gerektiği belirtiliyor ve "AB, Türkiye'deki bütün siyasi aktörleri fikir ayrılıklarını hukukun üstünlüğü, bütün vatandaşların temel hakları, anayasa ve demokratik laiklik çerçevesinde diyalog ve mutabakat ruhu içerisinde çözmeye davet eder" deniliyor. Belgede demokrasi ve laiklik vurgusu da yapılıyor.