kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kenelerin lenf bezi kanseriyle ilişkisini gösteren araştırma, iki ülkede 6 bin kişi üzerinde gerçekleştirildi. İsveç'te her yıl 10 bin kişiye kene ısırması sonucu borrelia mikrobu bulaşıyor.

Kanser de yapıyor

İsveç ve Danimarkalı bilim insanlarının araştırmasında çarpıcı sonuç: Keneden bulaşan 'borrelia' isimli mikrop lenf bezi kanserine yol açıyor..
İsveçli ve Danimarkalı bilim insanlarının ortak araştırmasında kenelerin ısırmasından ve sokmasından bulaşan "borrelia" adını taşıyan mikrobun, lenf bezi kanserine yol açtığı ortaya çıktı. Bu bulguya, 6 bin kişi üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda varıldı. Araştırmanın uygulayıcılarından birisi olan Uppsala Üniversitesi'nden Prof. Bengt Glimelius, "Bu araştırmada, borrelia mikrobunun etkisine baktık" şeklinde konuştu. İsveçli profesör lenf bezi kanseri hastalarının tümör hücrelerinde 'borrelia' mikrobu DNA'larına rastlaması nedeniyle bu türden bir araştırmaya ihtiyaç duyduklarını söyledi.

AKDAĞ: İSTANBUL'DA YOK
İsveç'te her yıl yaklaşık 10 bin kişiye kenelerden "borrelia" mikrobu bulaşıyor. Türkiye'de ise hastalığa çoğunlukla hayvanlarda rastlanıyor. Bu arada Türkiye'de keneden bulaşan Kırım- Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na bağlı ölümler de gündemdeki yerini koruyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ dün konuyla ilgili soruları yanıtlarken "İstanbul'daki vakalarda virüs bulaştıran bir keneye rastlanmadığını'' söyledi. İstanbul Sağlık Müdürlüğü İl Hıfzısıhha Kurulu da olağanüstü bir toplantı yaparak önlemleri tartıştı, etkili mücadele için kararlar aldı.