kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bingöl'de şehit edilen 33 er anıldı

Yeni Haber
Bingöl'de, 24 Mayıs 1993'te birliklerine giderken teröristler tarafından şehit edilen 33 er, törenle anıldı.

Bingöl-Elazığ kara yolunda 15 yıl önce şehit edilen 33 asker için merkeze bağlı Bilaloğlu köyündeki Anıttepe'de düzenlenen törene, Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, 49. Motorlu Piyade Tugayı Komutanı Tuğgeneral Haluk Çetinkaya, Belediye Başkanı Vekili Ali Rıza Çintay, Cumhuriyet Başsavcısı Tarık Gür, şehit yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Vali Balkanlıoğlu, törende yaptığı konuşmada, terör örgütü PKK mensuplarının insanlıktan zerre kadar nasip almadığını belirtti.Balkanlıoğlu, 1993'de, 33 silahsız askerin hiçbir inançta yeri olmayacak şekilde insanlıktan zerre kadar nasibini almamış teröristler tarafından katledildiğini söyledi.

Söz konusu olay nedeniyle Türk milletinin bağrının yanık olduğunu ifade eden Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:

''Bu olay vuku bulduktan sonra, milletimizin vicdanında çok derin bir yara açıldı. Şehit askerlerimizi anıyoruz. Derdimiz büyük. Allah bir daha böyle bir acıyı hiç kimseye yaşatmasın.''Terör örgütü mensuplarının, kadın erkek ayrımı yapmadan aynı mağarada kaldıklarına da dikkati çeken Balkanlıoğlu, teröristlerde inanç ve namus olmadığını kaydetti.Bölge halkının inançlı, örf, adet ve geleneklerine bağlı olduğunu vurgulayan Balkanlıoğlu, şunları söyledi:''Bakıyoruz, teröristlerin mağaralarına, 10 tane erkek terörist, 5 tane kız terörist 6 ay boyunca bir arada kalmışlar. Bu haydutların dini, inancı hiçbir şeyi olmadığına göre acaba orada bir namustan bahsedilebilir mi? Bu teröristlere fırsat vermeyelim. Bu hain teröristlerin yaptığı eylemlerde en fazla zararı bölge insanı çekmektedir.''Bingöl Şehit Aileleri Malulleri ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Ziya Sözen de 33 askerin Bingöl sınırlarında şehit edilmesinin, 33 aile gibi, bütün Bingöl halkını da üzdüğünü dile getirdi.''Ailelerimizin evlatları bir kez vurulmuştur. Ama biz Bingöl halkı olarak her gün vuruluyoruz'' diyen Sözen, şöyle devam eti:''Bu olayın bizlere verdiği manevi zarar kelimelerle ifade edilmeyecek kadar çoktur. Bingöl'e verilen zararı, Kurtuluş Savaşı'nda Ruslar bile vermemiştir. Bu olayla birlikte insanlarımız gittikleri yerlerde ağır hakaretlere maruz kalmışlardır. Buralara iş sahaları açılamamış, hizmetler engellenmiş. Halkımız hizmetten yoksun bırakılmıştır. Üstelik bu olay Bingöllü olmayan teröristler tarafından ilimiz sınırları içerisinde bilinçli bir şekilde yapılmıştır.''Karadan ve havadan geniş güvenlik önlemlerinin alındığı törende, 33 şehit erden Hikmet Özdemir'in annesi Kadriye Özdemir, oğlunun fotoğrafının yer aldığı temsili mezara sarılarak ağıt yaktı.Yakınları tarafından sakinleştirilmeye çalışan acılı anne Özdemir, ''Keşke oğlum çatışmada ölseydi. Şuracıkta, elleri bağlı öldürmüşler. Hikmetimin ocağı nasıl söndü? Allah onların da ocağını karartsın'' diye konuştu.

Anıtın gezilmesiyle sona eren törenin ardından, kent merkezindeki Şehitler Anıtı önünde, pilav ve kavurma ikram edildi.

AA