kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bohemin lüks hali

Esra ÇORUH
'Bohem' hayat, yeni haliyle yine moda dünyasını etkisi altına alıyor. Ama bu sefer 70'li yıllardaki özgür ve tasasız halinden çok uzakta. Yeni sezonda özel kumaşlar ve ayrıntılı detaylarla süslü Bohem stilin en lüks ve gösterişli hali moda..
Yarını düşünmeden, özgür ve tasasız yaşayanlar için kullanılan Bohem; 1970'li yılları etkisi altına alan özgür bir stil. O yıllarda yarınını düşünmeden yaşayan edebiyat ya da sanat çevresinden kişilerin yaşam tarzını anlatıyor. Moda, her şeyden etkilendiği gibi Bohem stilinden de zaman zaman etkilendi. 2005 yaz sezonunda, Sienna Miller'ın Bohem stilini yansıtan Hippievari giyim tarzı moda olmuş; büyük hasır şapkalar, yere kadar uzun kat kat etekler, metal tokalı geniş kemerler, espadrillerle bu stili günümüze uyarlamıştık. Boho tarzın öncülerinden olan Sienna Miller, Kate Moss, Elle Macpherson'la salaş görünümü koruyarak üzerimize ne bulduysak giydik! Daha sonraki sezonlarda, moda trendleri bizi Bohem stilin karmaşasının aksine daha minimal, sade tasarımlara götürdü. Düz hatlar, griler, bejler, siyahlar derken 2008 ilkbahar-yaz sezonunda fuşyalar, morlar, turuncularla bir anda renklendik. Batikler, işlemeler, çiçek desenleri de eklenince Bohem stili yeniden moda oldu. Ama bu sefer, felsefesinden çok daha uzakta, çok daha gösterişli, işçilikli ve lüks haliyle...

FİYATLAR EL YAKIYOR
Yeni sezon koleksiyonlarında Boho tarzını koleksiyonlarına taşıyan markalar arasında ipek, şifon çiçekli elbiseleriyle Roberto Cavalli, özel örgü triko tunikleriyle Missoni, işlemeli ipek tafta pantolonuyla Escada, boncuklu ve püsküllü çantasıyla Emilio Pucci ve rengârenk elbiseleriyle Etro geliyor. Ama bütün koleksiyonlarda dikkat çeken özel kumaşlar, detaylı işçilik ve lüks aksesuarlar Boho tarzına yeni bir yorum getirmiş oluyor. 70'li yılların özgür ruhunu yansıtan Boho tarzı, bu sefer 'Haute Couture' kadar gösterişli ve lüks olarak yorumlanıyor. Fiyatlarının da Haute Couture tasarımlara yaklaştığı bu koleksiyonlar, 'Ne bulduysan giy' felsefesinden çok uzakta. Bohem tarzın sadece klasikleşmiş modellerini ve 'yıka ve çık' saç stillerini barındırıyor.

DETAYLAR ÖNE ÇIKIYOR
Bol paça pantolonlar, kat kat etekler, uzun yere kadar desenli elbiseler, işlemeli tunikler yine vazgeçilmez. Ama gösterişli bohem stilini yansıtan bu klasik tasarımlar, bu kez özenle seçilmiş aksesuar, kumaşlar, ağırlıklı el işçiliği ve detaylarla bezenmiş. Durum böyle olunca ister istemez fiyatlar da yükseliyor. Neredeyse bir yatırım olan bu tasarımlar, yeni Bohem tarzını alışık olmadığımız Couture seviyesinde 'gösterişli Bohem' olarak sunuyor. Özgür ruhtan bu sezona aktarılan bol paçalı pantolonlar, uzun elbiseler ya da batik desenlerle bu modaya uymak mümkün. Ne kadar daha süreceğini bilmediğimiz bu geçici tarza servetler harcamaktansa, en iyisi annelerimizin sandıklarından bu tarzı yansıtan orijinal parçalarla gerçek Bohem tarzı bugüne uyarlayın.
Haberin fotoğrafları