kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Graffiti sanatçısı Banksy’nin çalışmalarından biri.

Bir sanat malzemesi olarak Kate Moss

Yaprak Aras Şahinbaş
10.05.2008
Her dokunduğunu altına çevirmeyi başaran top model Kate Moss, sanatçıların da yeni esin ve dolayısıyla da gelir kaynağı!..
Modelliğiyle yüzlerce moda dergisine; skandallarıyla da bir o kadar magazin yayınına kapak oldu. Günümüz popüler kültürünün en önemli figürlerinden Kate Moss'un etki alanı bunlarla sınırlı değil. Sanat dünyasının da keşfetmekte geç kalmadığı Moss'u sergilerde, sanat müzelerinde ve milyon dolarlık müzayedelerde görmek artık sıradan bir olay. Londra'daki Frieze Sanat Fuarı'nın ana girişinde yer alan ve Julian Opie imzalı dev Kate Moss portreleri, bu akımın yakın zamandaki önemli örnekleriydi. 'En hızlı yükselen sanatçı' olarak bilinen graffitici Banksy'nin yaptığı Andy Warhol'vari baskılar ise sanattaki 'Kate Moss akımı'nın daha da süreceğinin işaretleri. Banksy'nin portreleri, geçtiğimiz aylarda Bonham's Urban Art'ta 96 bin pound'dan alıcı buldu. Bu rakamda tabii ki Banksy isminin payı büyük. Ama Warhol'un Marilyn Monroe'sunun yerinde Kate Moss değil de bir başkası olsaydı, bu meblağlar telaffuz edilir miydi, bilemiyoruz. Popüler sanat için Kate Moss'un, Monroe'nun vârisi olduğu aşikâr. Resimde, fotoğrafta, heykelde ve hatta stencil, grafitti gibi sokak sanatlarında bile sıklıkla kullanılıyor Moss. Top modele yatırım yapmak, müzayedelerden de anlaşılacağı üzere hayli akıllıca bir iş. Alacağınız eserlerin evinizde güzel duracağı da garanti!

Chuck Close
Fotoğrafçı Chuck Close'un eski fotoğraf tekniği kullanarak yaptığı çalışmalar, Christie's' müzayede evinde 166 bin dolara satıldı. Close'un Kate Moss'a ithaf edilen W dergisi için çektiği fotoğraflarda, top modeli saçı başı dağınık ve makyajsız görüyoruz. Kim olsa böyle bir fotoğrafının sergilenmesini istemez. Kate Moss'un tepkisi ise şöyle olmuş: "Yeterince güzel fotoğrafım var!"

Corinne Day
Fotoğrafçı Corinne Day, Kate Moss'u süpermodel mertebesine çıkaran kareye imza attı. 1993 tarihli Kate at Home'da ünlü model henüz 19 yaşındayken fotoğraflanmış. Estetik anlayışını değiştiren, aşırı zayıflığı yücelten ve yeni bir akımı başlatan bir fotoğraf olması nedeniyle de önem taşıyan ve tartışmalara neden olan fotoğraf, 13 bin dolara satıldı.

Albert Watson
Moss'u Marakeş'te görüntüleyen Albert Watson'ın fotoğrafı, 106 bin dolara satıldı.

Lucien Freud
Kate Moss külliyatı içinde kuşkusuz en çok ses getireni, Lucien Freud'un resmi oldu. Hamile ve çıplak Kate Moss, 2002 yılında Tate Modern'da sergilendikten sonra, 2005 yılında astronomik bir rakama; 3.93 milyon pounda alıcı buldu.

Alex Katz
Katz'ın Moss'u sarışın ve ağırbaşlı.

Stella Vine
Eski striptizci, yeni ressam Stella Vine, Kate Moss'u çalışmalarında çok sık kullandı. Öyle ki, bunu daha sonra 'takıntı' olarak açıkladı. En çok akılda kalanı ise üzerinde I only make love to Jesus (Sadece İsa ile sevişirim) yazan çalışmaydı.

Marc Quinn
Heykeltıraş Marc Quinn'in en az Britney Spears'in doğumu kadar ünlü bir çalışması da, yoga yapan Kate Moss. Sphinx adlı bu eser, Sothebys'in 'Beyondlimits' anıtsal heykel sergisinde sanatseverlerle buluştu. 3.3 metrelik akrobatik Kate Moss heykellerinden üç adet yapan Quinn'e göre Moss, 'çağımızın Venüs'ü!

Gerald Laing
Laing, Amy Winehouse ve Victoria Beckham'ın yanı sıra Kate Moss'un resimlerini de yaptı.

Gary Hume
Hume, 1996 yılındaki çalışması için "Kate Moss'u kullanmak, inanılmaz bir zevkti," dedi.
Haberin fotoğrafları