kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye, Güney Kore şirketlerinin gözdesi

Yeni Haber
Güney Kore'nin en büyük şirketleri arasında yer alan Hyundai Rotem ve SK Grup dünya ekonomisinde yaşanan dalgalanmalara rağmen Türkiye'nin önemli projelerinde yer almak için araştırmalar yapmaya başladı. Hyundai Rotem hızlı tren yatırımlarına ilgi duyarken, SK Grup ise telekomünikasyon, tüp geçit tünel ve otoyol projeleri üzerinde çalışmalar yapıyor.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Güney Kore'de bulunduğu temaslar kapsamında Hyundai Şirketler Grubuna ait Rotem Şirketi CEO'su Yeo Sung Lee ve SK'nın Başkan Yardımcısı Seok Jae Seo ile görüştü. Hyundai Rotem CEO'su Yeo Sung Lee, Türkiye'yi kardeş ülke olarak gördüklerini dile getirerek, "Amerika'dan sonra yurt dışında ilk yatırımımız olan Eurotem'i Türkiye'de kurduk. Neticede bir Amerika'da bir de Avrupa'da yatırım yaptık. Eurotem sadece Türkiye'ye hitap etmeyecek. Burada ürettiğimiz trenler Türkiye'nin komşu ülkelerine de ihraç edilecek" diye konuştu.

"YATIRIMLARI ARTIRACAĞIZ"

Hızlı tren yatırımlarının bir ülkenin sıçrama yapabilmesi için önemli olduğunu vurgulayan Lee, hızlı trenin Kore'yi değiştirdiğini söyledi. Lee, Türkiye'de de hızlı trenin hayata geçmesiyle birlikte Türkiye ekonomisinin de olumlu yönde gelişeceğinin altını çizdi. Türkiye'den toplam 400 milyon dolarlık iş aldıklarını dile getiren Lee, hali hazırda Türkiye'den 500 ile 800 milyon dolar arasında sipariş alabileceklerinin kaydetti. Türkiye'de ilk aşamada 12 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Lee, gelecekte yatırımlarını daha da arttıracaklarını söyledi.

"TÜRKİYE STRATEJİK PAZARIMIZ"

Türkiye'nin önemli stratejik pazarlarından biri olduğunu dile getiren Lee, bu nedenler sadece ABD ve Türkiye'de yatırım yaptıklarını ifade etti. Lee, konuşmasına şöyle devam etti;

"Hyundai Motor Grup Başkanı Mong Koo Chung Türkiye'ye geldiğinde Eurotem'in Adapazarı Fabrikası'nı da ziyaret etti. Ancak Hyundai için bu yatırımı çok küçük buldu. Ben de kendisine bunun bir başlangıç olduğunu söyledim. Birinci aşamada olduğumuzu ve potansiyelinin büyük olduğunu yatırıma devam edeceğimizi söyledim. Kendisi de daha büyük bir yatırım yapmamızı istedi. Bizde yatırımlarımızı artıracağımızı söyledik."

"DÜNYADAKİ DALGALANMA TÜRKİYE'DEKİ YATIMLARIMIZI ETKİLEMEZ"

Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmelere de değinen Lee, dünyada hammadde fiyatlarının belirsiz olduğunu kaydetti. Özellikle petrol ve demir çelik fiyatlarındaki belirsizliğin projeksiyon yapmalarında sorun yarattığını vurgulayan Lee, "Ancak, biz 50 yıldır bu işin içindeyiz. Bu dalgalanmalara karşı tecrübeleriyiz. Tedbirliyiz. Demiryolu yatırımları uzun dönemli yatırımlardır. Bu nedenle ekonomik dalgalanma Türkiye'ye yapacağımız yatırımları etkilemeyecek" diye konuştu.

"OTOYOL PROJESİ İLE İLGİLENİYORUZ"

Öte yandan Güney Kore'nin telekomünikasyon, enerji ve inşaat sektörünün önde gelen şirketi SK'nın Başkan Yardımcısı Seo Jae Seo, İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçiş Projesi ihalesiyle

İlgilendiklerini ifade ederek, ihale için bir Türk şirketi ile ortaklık yapacaklarını kaydetti. İhale için gerekli sermayenin 3'te birinin Türk şirketi, geri kalanın ise SK tarafından karşılanacağının altını çizen Seo, "İzmit Körfez Geçişi ve Gebze İzmir otoyol Projesini de takip ediyoruz. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile gerçekleştirilecek olan proje için finans çevreleriyle görüşmeler yapıyoruz. Ancak bu konuda net bir karar henüz oluşmadı" dedi.

"TÜRKİYE'DE HİÇ BİR RİSK GÖRMÜYORUZ"

Türkiye'ye yapacakları yatırımlar için risk görüp görmediklerinin sorulması üzerine Seo, şu yanıtı verdi:

"Türkiye ile ilgili yaptığımız çalışmalar yatırım ortamının beklentilerimize uygun olduğunu gösteriyor. Türkiye'de hiçbir risk beklemiyoruz. Bu genel olarak yaptığımız çalışmalarda gördüğümüz sonuç."

Türkiye'de enerji, telekomünikasyon ve inşaat sektörlerinde yapmayı düşündükleri yatırımlar için tüp tünel ihalesinin rehber olacağının altını çizen Seo, iptal edilen 3G ihalesiyle ilgili de Seo, şunları söyledi:

"Türkiye'nin 3G ihalesi açtığını ve bunun iptal edildiğini biliyoruz. İnşaat Grubu olarak biz Türkiye'de henüz bir proje üslenmediğimiz için telekomünikasyon grubumuza ısrarla Türkiye'deki ihalelere gir diyemiyoruz."

"KOMŞU ÜLKELERDE BÜYÜK DEMİRYOLU YATIRIMLARI YAPILACAK

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da, Türkiye'nin komşu ülkelerinde de büyük demiryolu yatırımları yapılacağını belirterek, bu nedenle Türkiye'de bulunan Hyundai Eurotem hızlı tren fabrikasındaki yatırımları artırarak üretim kapasitesini yükselteceklerini söyledi. Üretimin artmasıyla birlikte yan sanayinin de gelişeceğinin altını çizen Karaman, "Rotem, Ortadoğu, Avrupa ve Batı Asya pazarına girmek için bir ülkeye yatırım yapmak zorundaydı. Türkiye'yi seçmeleri bizim için de onlar için de büyük bir şanstı. Bölgede çok daha ileri bir noktaya gidebiliriz" dedi.

(ANKA)