kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AKP'li Fırat: Yargının örtülü taraf olduğu açığa çıktı

Yeni Haber
AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, "Anayasa Mahkemesinde görülmekte olan iki davanın karara bağlanacağı şu günlerde Anayasa'nın 138. maddesi uyarınca özellikle susması gereken Yargıtay ve Danıştay'ın hiçbir sebep yokken ve kendilerine yönelik en ufak eleştiri mevcut değilken bildiri yayınlamaları kendilerinin sözü geçen davaların örtülü tarafı olduklarını açığa çıkarmıştır" dedi.

Fırat, AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında partililere hitap etti. Türkiye'deki hukuk düzeninin devletin ve milletin bütünlüğü ile menfaatlerini esas almak zorunda olduğunu belirterek, muasır medeniyet hedefine koşan Türkiye'de işleyen mekanizmaları durdurmanın Türkiye'yi bütün dünyanın gözü önünde küçük düşürmek olduğunu söyledi. "Bugün hukuk adına konuşanlar demokratik meşruiyeti, hukukun genel ilkelerini, demokrasinin evrensel normlarını telaffuz etmekten acaba neden bu kadar uzak durmaktadır" diye soran Fırat, "Hukuk tabi ki, demokratik bir rejimin temelidir. Demokrasi, herkesin hukuka saygılı olmasını gerektirir. Ancak hukuk üzerinden siyaset tanzim etmeye çalışmak, hukuku siyasallaştırmak, daha ötesi hukuku siyasi bir taraf haline getirmek başka bir keyfiyettir" dedi.

YARGI TARAFSIZLIĞINI VE BAĞIMSIZLIĞINI KAYBETMİŞTİR

Fırat sözlerine şöyle devam etti:

"Yargı bağımsızlığı sadece yargının siyasi iktidarından bağımsızlığı değil. Yargı bağımsızlığı aynı zamanda yargının ideolojik yükler taşımaması, hukukun genel ilkelerini her şeyin üzerinde tutmasıdır. Kamuoyuna siyasi açıklamalar yapan bir yargı tarafsızlığını ve bağımsızlığını kaybetmiş bir yargıdır. Görevleri önlerine gelen davalarda karar üretmekten ve yargı yetkisini kullanmaktan ibaret olan Yargıtay ve Danıştay'ın bildiri yarışına girmelerini büyük Türk milleti ibretle ve hayretle izlemektedir. Bu bildiriye imza koyanlar üzülerek ifade etmek isterim ki tarafsızlıklarını yitirmişlerdir. İyi bilinmelidir ki yargı bağımsızlığı yargının tarafsızlığını gerektirir. Bu bildirilerle Anayasa'nın 138. maddesi açıkça yargı tarafından ihlal edilmiştir. Yüksek Anayasa Mahkememizde görülmekte olan iki davanın karara bağlanacağı şu günlerde Anayasa'nın 138. maddesi uyarınca özellikle susması gereken Yargıtay ve Danıştay'ın hiçbir sebep yokken ve kendilerine yönelik en ufak eleştiri mevcut değilken bildiri yayınlamaları kendilerinin sözü geçen davaların örtülü tarafı olduklarını açığa çıkarmıştır. Bütün bunlar karşısında bize düşen siyaseti ve demokrasiyi savunmaktır, demokrasi ve özgürlük talebini daha da ileriye taşımaktır. Siyaseti kötürümleştirmek, demokrasiyi zaafa uğratmak isteyenlerle demokratik zeminde mücadele etmek bizim milletimize karşı temel borcumuzdur. Türkiye'yi demokratikleştirmek milletin temel arzusudur."

(ANKA)