kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İsveç'te benzin fiyatları "rekor" kırdı: 2,84 YTL

Yeni Haber
İsveç'te benzin ve dizel yakıt fiyatları rekor seviyeye çıktı. Bir sene içerisinde yakıta yedinci kez zam yapılırken, benzin fiyatı litresi 2,84 YTL'e, dizel fiyatı ise 2,96 YTL'e çıktı. Bu paranın benzin istasyonlarından ziyade, vergiye, yani devlet kasasına gittiği kaydediliyor.

Yılda yaklaşık 15 bin kilometre süren bir İsveçli 12 bin Kron (2.451 YTL) yıllık yakıt vergisi ödüyor. Konuyu basına değerlendiren Motorlu Araçlar Federasyonu Basın Şefi Tomas Nilson, "Bu işte sadece bir kazançlı var, o da devlet. Tüketiciler petrol şirketlerinden ziyade politikacılarından korkmalıdır" şeklinde konuştu.

Benzin fiyatları 3 bölüme ayrılıyor. İlki hammaddeye verilen meblağ, ikincisi şirketlere verilen para. Bu ikisinin toplamı ise 5,58 Kron (1,14 YTL) yapmakta. Bu meblağın üzerine 2,9 Kron (0,59 YTL) Enerji Vergisi ve 2,34 Kron (0,48 YTL) Karbonik Asit Vergisi ve bunlara ilaveten de yüzde 25 KDV. Yani İsveç devleti, ana maliyet miktarından da fazla yakın vergi bindirerek bunu vatandaşlarına yansıtmış oluyor.

Son yıllarda İsveç'in benzin vergilerinden 30 milyar Kron kazandığı öğrenildi. Bu yıl da aynı şekilde bir kazanç elde etmeye çalıştığı yorumları yapılıyor.