kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prof. Dr. Ergun Özbudun (Bilkent Üniversitesi)

'Bildiri anayasa ihlalidir'

Yargıtay'ın bildirisini "siyasi" olarak nitelendiren hukukçular "Anayasanın bazı maddeleri ihlal edildi" görüşünde..
* Prof. Dr. Ergun Özbudun (Bilkent Üniversitesi): Hukukta temel bir kural vardır, hâkimler kararlarıyla konuşurlar, siyasi demeçler ya da bildirilerle değil. Anayasa Mahkemesi'nin önünde anayasanın 10 ve 42'nci maddelerindeki değişikliğin iptaline ilişkin dava ve AK Parti hakkındaki kapatma davası var. Bildiri, iki davanın da sonucunu etkileme amacı güttüğü intibaını uyandırmakta. Oysa anayasamızın 138'inci maddesine göre, görülmekte olan dava hakkında hiçbir makam telkinde bulunamaz.

* Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem (Dicle Üniversitesi): Bildiri yargının tarafsızlığı ilkesi düşünüldüğünde talihsiz bir açıklama olmuştur. Muhtıra niteliğindeki açıklama, siyasi mesajlar içermektedir. Bu, yüksek yargının tarafsızlığına gölge düşürücüdür. Bu açıklama, anayasanın en temel ilkesi olan kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırıdır. Anayasa Mahkemesi'nde görülmekte olan bir davanın seyrini değiştirmeye yönelik bir ifade beyanı vardır. Bu, anayasanın 138'inci maddesine de aykırılık teşkil ediyor.

* Avukat Yücel Sayman (Eski İstanbul Barosu Başkanı): Herkesin, Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun da bir araya geldiklerinde, kendilerini ilgilendiren konularda görüş bildirme hakları var. Demokratik kurallar açısından meşrudur ama, bütün yargıç ve savcıları bağlar şekilde olmamalıydı. İçerik bakımından bildiride doğru olanlar var ama Başsavcısı'nın iddianamesine yönelik eleştiriler, yargıya müdahale olarak değerlendiriliyor. Bu bana doğru gelmiyor. Bir iddianameyi eleştirmek, tam tersine bir zenginliktir.
Haberin fotoğrafları