kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşte terfi ettiğiniz gün sigarayla vedalaşın!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
20.05.2008
Prof. Dr. Tevfik Özlü sigarayı bırakmanın en etkili 10 yolunu açıkladı. Özlü; tiryakilere sigarayı kendilerini güçlü hissettikleri bir anda bırakmalarını önerdi: Terfi ve tatil zamanları idealdir!..
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, sigarayı bırakmanın yollarına ilişkin sorularımızı yanıtladı:

* Sigarayı bırakmak için sigara bırakma merkezine gidip, yardım almak gerekir mi?
Sigarayı bıraktırmayı amaçlayan merkezlerin, sihirli bir değnekle hemen bunu gerçekleştirdikleri sanılmamalı. Bizim bu amaçla üniversitede açtığımız polikliniğin adı; 'sigarayı bıraktırma' değil, 'sigarayı bırakma' polikliniği. Yani siz istekli olup sigarayı bırakmak için çaba sarf etmedikçe, kimse size sigarayı bıraktıramaz. Bu merkezler, size öncelikle sigarayı neden bırakmanız gerektiğini anlatır. Sigara nedeniyle vücudunuzda bir hastalık çıktıysa, poliklinik bunun erken teşhisine yardım eder. Size, sigarayı en kolay nasıl bırakabileceğinizi ve bıraktığınızda karşılaşacağınız sorunlarla nasıl başa çıkacağınızı öğretir.

GÜÇLÜ DÖNEMLERİ SEÇİN!
* Sizce sigarayı bırakmak için en iyi dönem ne zamandır?
Hekim desteği almadan, kendi başlarına sigarayı bırakmak isteyenlere genel tavsiyemiz; zamanlamayı çok iyi yapmalarıdır. Tatil dönemleri veya seyahat nedeniyle rutin yaşamınızdan ve çevrenizden uzaklaştığınız zamanlar, sigarayı bırakmak için ideldir. Ödül aldığınız, terfi ettiğiniz, çocuk sahibi olduğunuz yani kendinizi her zamankinden daha güçlü hissettiğiniz dönemler de bir fırsat olabilir. Sigarayı bıraktığınızı herkese açıklayıp, onların desteğini alın. Sigara isteği uyandıran yerlerden uzak durun. Boş kalmayın; spora zaman ayırmaya başlayın. Sizden önce milyonlarca kişinin, sigarayı bırakmayı başardığını unutmayın.

MENTOLLÜSÜ DE ZARARLI!
* Sigarayı bırakmayıp, günde yalnızca iki tane içenler zararlarından korunur mu?
Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımına göre; günde bir tane bile olsa, düzenli olarak sigara içen kişiler; sigara içenler grubunda yer alırlar. Sigarayla ilgili tüm risklere açıktırlar. Sigara dışında, tütün kullanımı da benzer riskleri taşır.

* Mentollü sigaralar, pipo ve puro; normal sigaraya göre daha mı masumdur?
Pipo ve puro içenler de, sigara içenlerle aynı riskleri taşır. Hatta pipo ve puro kullananların akciğer kanserine yakalanma riski; kullanmayanlara oranla yaklaşık 7 kat daha fazladır. 'Ben yalnızca puro içiyorum, sigara kullanmıyorum' diye kendinizi avutmaya kalkmayın. Hollanda ve Danimarka'da yapılan araştırmalar; puro ve piponun riskinin, sigara ile aynı olduğunu gözler önüne serdi. Hatta elle sarılan tütünler, fabrikasyon sigaralara göre çok daha tehlikeli olabiliyor. Mentollü sigara ise; tamamen bir aldatmacadır. İçimi daha kolay olduğundan, içilen sigara sayısının artmasına yol açar. Ayrıca mentol karbonmonoksit emilimini kolaylaştırır ve soğuk etkisiyle havalanma azaldığı için duman akciğerde daha fazla kalır.
Haberin fotoğrafları