kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tuzla'daki ölüm tersanesi kapatıldı

Ercan SARIKAYA - Gökhan ARTAN / SABAH
Arka arkaya ölümlerin yaşandığı Tuzla'da ilk ceza verildi. Müfettişlerin incelemesi sonucu 10 günde iki kişinin yaşamını yitirdiği Selah Tersanesi, eksiklikleri giderilene kadar kapatıldı..
Bir ay sonra hayata 'merhaba' demesi beklenen Dilek'i babasız bırakan Selah Tersanesi süresiz kapatıldı. İstanbul Valisi Muammer Güler, 10 günde iki kişinin öldüğü Selah Tersanesi'nin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı detaylı inceleme sonucu faaliyetinin eksiklikler tamamlanıncaya kadar tümüyle durdurulmasına karar verildiğini açıkladı. Bu kararla arka arkaya ölümlerin yaşandığı Tuzla Tersaneleri'ne ilk ağır ceza gelmiş oldu.

6 AYDA 2 DENETLEME
Selah Tersanesi'nde 9 Mayıs'ta İzzet Gider isimli işçi ölmüş ve biri kadın mühendis 6 kişi yaralanmış, 9 gün geçtikten sonra da 10 aylık evli Deniz Kaşıkeman üzerine 2.5 ton ağırlığındaki sacın düşmesi sonucu yaşamını yitirmişti. Doğacak bebeğinin adını Dilek koymayı planlarken hayata veda eden Kaşıkeman'ın ölümü Selah Tersanesi'ni süresiz kapattırdı. Çalışma Bakanlığı müfettişlerince son 6 ayda iki kez denetlenen tersaneye ilk denetimde para cezası verilmiş, ikincisinde ise iş güvenliğine ilişkin eksikliklerin tamamlanması için "süre" verilmişti. Tersanede 2002 yılında Hüseyin Kalkavan, 2007 yılında ise Güney Akarsu yaşamlarını yitirmişti.

VALİ GÜLER AÇIKLADI
Selah Tersanesinin faaliyetinin tümüyle durdurulduğunu dün İstanbul Valisi Muammer Güler açıkladı. Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda gazetecilere açıklamada bulunan Vali Güler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin iki kişinin öldüğü Selah Tersanesi'nde detaylı incelemelerde bulunması sonucu tersanenin faaliyetlerinin tümüyle durdurulması yönünde karar alındığını bildirdi. Güler, işçi sağlığı ve iş güvenliğini ilgilendiren maddelere göre müfettişlerin tespit ettiği eksikliklerin dün ilgili komisyon tarafından değerlendirildiğini vurguladı. Güler, "Bu tespit neticesinde, Tuzla'daki Selah Makina ve Gemicilik Endüstri ve Ticaret A.Ş.'ye ait tersanenin, eksiklikler tamamlanıncaya kadar tümüyle kapatılmasına karar verildi" dedi. Kapatma süreciyle ilgili olarak da Vali Güler, "Komisyonun bu kararı valiliğimize intikal edecek ve Tuzla Kaymakamlığı'nca oradaki faaliyet tümüyle durdurulacaktır. Patlayıcı maddelerin bulunduruldukları yerlere ait riskler, işçilerin yüksekten düşme riski, elektrik akımına kapılma yönünde riskler var. Bu eksikliklerin tamamlanması halinde müfettişler yeniden tersanede inceleme yapacak. Eksikliklerin giderildiği tespit edilirse komisyon tekrar faaliyete başlayabileceği yönünde rapor verecektir. Bakanlık müfettişlerinin incelemeleri sürüyor" diye konuştu.

KARAR TEBLİĞ EDİLDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü'nün Selah Tersanesi'nin faaliyetinin durdurulmasına ilişkin kararı Tuzla Kaymakamlığına ulaştı. Kaymakam Fahri Keser, gereğinin yapılması için Tuzla İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne talimat verildi. Saat 18.00'de üç polis otosu kaymakamlık yetkilileriyle birlikte tersaneye giderek kararı teblig etti. Görevliler 19.50'de tersaneyi mühürledi.