kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

3- Nükleerci Areva 105 milyon dolarlık yatırım kararı aldı

Fransız nükleer santral üreticisi Areva, Türkiye'de toplam tutarı 105 milyon dolara ulaşacak yatırım yapma kararı aldı..
Fransız nükleer santral üreticisi Areva, Türkiye'de 105 milyon dolarlık yatırım kararı aldı. 600 kişiye istihdam sağlacak olan tesisin bölgesel rekabet ve lider konum için kilit bir role sahip olacağını ifade eden Areva T&D Aktarım ve Güç Dağıtım Bölümü Başkan Yardımcısı Ghislian Lescuyer, "Yeni fabrikamız Türkiye'nin elektrik ekipmanları talebine cevap vereceği gibi bölgesel teknoloji liderliği iddamızı da güçlendirecek anahtar bir yatırımdır" dedi.

İLK ETAP 50 MİLYON DOLAR
Yatırımın Türkiye'de olması için büyük çaba sarfeden Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, Areva'nın Doğu Avrupa ve Türkiye seçenekleri arasında tercihini Türkiye'den yana yapmasının büyük bir önem taşıdığını dile getirerek, "Bunda ajansımızın etkin rolü oldu. İlk adımda 50 milyon dolar ve 300 istihdam çapındaki bu projenin toplam tutarı 105 milyon dolar. Ülkemizin enerji alanındaki atılımlarını destekleyen bir yatırım olan enerji iletim ve dağıtım ürünleri konusunda faaliyet gösteren firmanın ihracat kapasitesinin yüzde 80 olması da önemli" değerlendirmesinde bulundu. Areva'nın seçiminde Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yanı sıra bilgi birikiminin de etkili olduğunu anlatan Korkmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Gebze'de var olan tesislerinin yanında bir arazi bulundu. Bunun için valilikten, Sanayi Bakanı'ımıza kadar bir çok kişi büyük bir ilgi gösterdi. 5.5 aydır görüşmeler sürüyordu son iki haftada hızlandı ve sonuçlandı. Böylece Türkiye yatırımda Polonya, Ukrayna, Romanya gibi ülkelerin önüne geçti."