kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Grapsas'dan duble ziyaret

Yeni Haber
Yunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dimitrios Grapsas, bu yıl içinde Türkiye'yi iki kez ziyaret edecek. Hafta sonunda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın davetlisi olarak Ankara'ya gelecek olan konuk komutan, yazın da Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları toplantısı için Antalya'da olacak.

Türk ve Yunan savaş uçakları arasında Ege'de yaşanan gerginlikler sürerken, iki ülkenin Genelkurmay Başkanları arasındaki yakınlaşma hız kesmedi. Komutanların son iki yıl içinde karşılıklı dördüncü ziyareti bu hafta sonunda gerçekleşecek. Yunanistan'ın yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dimitrios Grapsas, Orgeneral Büyükanıt'ın konuğu olarak 25-28 Mayıs'ta Ankara'ya gelecek.

Eşi İsmini Sionidou'yla birlikte Ankara'ya gelmesi beklenen Yunan komutanın yaz aylarında da Türkiye'de olacağı bildirildi. Orgeneral Grapsas'ın yazın ikincisi yapılacak olan Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları toplantısı için bu kez Antalya'da olacağı öğrenildi.

YAKINLAŞMANIN TARİHİ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, göreve gelmesinin ardından Yunanistan'a jest yaparak, ilk yurtdışı seyahatini Atina'ya düzenlemişti. Orgeneral Büyükanıt daha sonra bir kez de Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları toplantısı için Selanik'e gitmişti. Orgeneral Büyükanıt'ın attığı adımlara bu kez Atina karşılık veriyor. Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün son misafiri dönemin Yunanlı komutanı Oramiral Panayotis Hinofotis olmuştu. Hinofotis Yunanistan'daki seçimler öncesinde siyasete atılma kararı alınca, görevini 22 Ağustos'ta Orgeneral Grapsas'a bırakmıştı. Orgeneral Grapsas daha önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevinde bulunuyordu.

ORTAK TATBİKAT


İki ülke askeri alandaki yakınlaşmaya paralel olarak ortak tatbikatlar düzenlenmesini de karara bağlamışlardı. "Güven Artırıcı Önlemler" çerçevesindeki doğal afet arama kurtarma tatbikatlarından ilki geçen yıl Ankara'da yapılmıştı. Aynı tatbikatın ikincisi ise geçtiğimiz hafta Atina'da düzenlendi.

Yunanistan'da çok şiddetli bir deprem sonrasında ortak arama kurtarma çalışmaları yapılması senaryosuna dayalı tatbikata, Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı Doğal Afet Arama Kurtarma (DAK) Birliği katıldı. Senaryoya göre, 7.4 şiddetindeki deprem sırasında Yunan Ordusu'na ait bir tesis çöktü. İlk müdahaleyi Yunan Ordusu Acil Müdahale Gücü (HAF) ile komandolar yaptı. Ardından Binbaşı Ali Ülker komutasında 12 askerin yer aldığı Türk birliği afet bölgesine ulaştı. Tatbikat Atina'nın 20 kilometre batısında İlion semtindeki Yunan Hava Kuvvetleri İstihkam Birliği'nde gerçekleştirildi.

(ANKA)