kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Çiçek'in bildiriyi okuduğu toplantıya partiyi temsilen Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat, Meclis grubunu temsilen de Grup Başkanvekili Sadullah Ergin katıldı.

Çiçek: Yargıtay kapatma davasına taraf olmuştur

Bildiriye AK Parti iktidarından sert yanıt geldi. Sözcü Çiçek "Bu siyasi bir bildiridir. Demokrasimiz ve hukuk sistemi adına talihsizliktir" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Çiçek: Yargıtay kapatma davasına taraf olmuştur
Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun sert bildirisine, AK Parti iktidarı aynı sertlikte bir bildiriyle yanıt verdi. Bildirinin demokratik ve hukuki meşruiyetinin bulunmadığını savunan AK Parti, Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun Anayasa Mahkemesi'nde görülmekte olan davaların tarafı olduğunu savundu. Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında yapılan üçlü zirvede kararlaştırılan bildirinin açıklanması için özellikle Meclis seçildi. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek bildiriyi okuduktan sonra soru kabul etmedi. Çiçek'in kamuoyuna duyurduğu bildiri ile Yargıtay bildirisine verilen yanıtlar:

DEMOKRASİ ADINA TALİHSİZLİK: Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun yayınladığı bildiri demokrasimiz ve hukuk sistemimiz adına çok büyük bir talihsizlik olmuştur.

ANAYASAYA GÖRE YETKİSİ YOK: Her şeyden önce Yargıtay Başkanlar Kurulu, bildiri yayınlamak gibi bir görev ve yetkiye kesinlikle sahip değildir. Ne anayasamız ne de yasalarımız Yargıtay Başkanlar Kurulu'na böyle bir görev ve yetki vermemiştir.

MEŞRUİYETİ YOKTUR: Bildirinin yalnızca demokratik meşruiyeti değil, hukuki meşruiyeti de yoktur. Bu siyasi bir bildiridir ve hiçbir şekilde kabul edilemez. Dikkat çekici bir başka husus da Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun, milletimiz adına ve bütün bir yargı erkini temsilen konuşma hakkını kendin de görmesidir. Anayasamıza göre yargı, millet adına karar vermektedir. Ancak bu durum millet adına konuşma yetkisine sahip olduğu anlamına gelmez. Milletimizden aldığı temsil yetkisiyle görev yapan yasama ve yürütme organlarını hedef alma hakkı vermez.

İDDİANAME KUTSANIYOR: Bildirinin içeriği birçok açıdan sorunludur. Yargıtay Başkanlar Kurulu, Anayasa Mahkemesi'nde görülmekte olan parti kapatma davası bağlamında iddianameyi kutsayan ve eleştirilemez kabul eden bir yaklaşımla iddianameden yana davaya taraf olmuştur.

HUKUK DIŞI TAVIR: Anayasanın 10. 42. maddelerindeki değişiklikle (üniversitelerde türban serbestisi) ilgili davanın Anayasa Mahkemesi'nde karara bağlanma arifesinde yayınlanan bu bildiri, açıkça mahkemeyi etkilemeye yönelik hukuk dışı bir tavırdır.

ANAYASAYI İHLAL: Kamuoyundaki tartışmaları yargı bağımsızlığına müdahale sayan Yargıtay Başkanlar Kurulu bildiriyle yüksek mahkemede görülmekte olan davalara taraf yapılmış, Anayasa'nın 138. maddesi bizzat kendileri tarafından ihlal edilmiştir.

MUHALEFET GİBİ: Yasama ve yürütme faaliyetlerine katılmak bu çerçeve de tartışmalarda yer almak, demokratik hukuk sistemimizde siyasi bir iştir. Yargıtay Başkanlar Kurulu, bir siyasi parti organı değildir, siyasi tartışmaların tarafı olamaz, muhalefet partisi gibi davranamaz.