kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bir sigara fazladan 40 kilo kadar zararlı

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
21.05.2008
Birçok insan sigarayı bırakırken kilo almaktan korkuyor. Dr. Eren Eroğlu, bu süreçte en çok 5 kilo alındığını söylüyor ve ekliyor: Bir tek sigara 40 kilo fazlalıktan daha zararlıdır!..
Sigarayı bırakmaya niyet eden insanların büyük bir kısmı, bu süreçte kilo almaktan korkuyor. Kimileri de, bu dönemde gerçekten bir hayli şişmanladıklarını itiraf ediyor. Dr. Eren Eroğlu ise, "Fazladan n0 kilo aldıysanız ya da alsanız bile inanın bu, sadece tek bir sigara kadar zararlı" diye konuşuyor. İşte Clinica Gayrettepe Başhekimi ve Sigarayı Bırakma Kliniği Sorumlusu, Aile Hekimi Dr. Eroğlu'nun sigara ve kilo arasındaki ilişkiye dair sorularımıza verdiği yanıtlar:

* Sigarayı bıraktıktan sonra insanlar neden kilo alır?

Sigara içmenin kilo almayı engelleyici bir etkisi olduğu biliniyor. Nikotin, beyindeki iştah merkezini etkisi altına alıyor ve yemek yeme zevkini köreltiyor. Ayrıca, daha fazla kalori harcanması konusunda metabolizmayı harekete geçiriyor. Sigarayı bıraktıktan sonraki birkaç ay içerisinde alınan 2-5 kilo, bu etkiye bağlanabilir. Sigaranın dilde bıraktığı kötü tat gittiği için insanlar yemeklerin tadını almaya başlar. Bu da iştahlarını artırır. Ama bütün bu etkiler geçicidir. Zamanla cilt renginiz düzelir, nefesiniz açılır. Aldığınız kiloları da kolayca verebilirsiniz.

* Sizce bir insan, bedeli kilo almak da olsa, sigarayı bırakmayı göze almalı mı?
Sigarayı bıraktıktan sonra n-5 kilo alınır. Bunun telafisi kolaydır. Sigara içen bir kişi, sigarayı bıraktıktan sonra n0 kilo alırsa kalbinin üzerine, sigara içtiği dönemdeki kadar yük biner. Bu hesabın içine, sigaranın getireceği kanser riski katılmamıştır.

İŞTAH BİR ANDA AÇILIR!
* Sigarayı bırakanların beslenmelerinde nelere dikkat etmeleri gerekir?
Sigarayı bırakanların bir kısmı sadece daha aç hissettiklerinden dolayı yerler. Yemek aralarında atıştırdıklarını ya da daha önce akıllarına gelmeyen zamanlar da bir şeyler yediklerini fark ederler. Eğer yemek araları uzarsa, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu daha önce yaşamadıkları açlık hissinin sebebi; nikotinin bir iştah kesici olmasıdır. Yemek aralarında sigara içmek, yukarıda bahsedilen açlık hissinin ortaya çıkmasını engeller. Bu; nikotinin kan şekerini ve kan yağlarını yükseltici etkisi ile ortaya çıkar. Nikotin vücudu kandırarak biraz önce yemek yediğini düşünmesini sağlar. Böylece belki kilo kontrolü sağlanabilir ama bunun yanında kanser, kalp krizi, felç, solunum yetmezlikleri ve birçok başka hastalığa davetiye çıkarılmış olunur.

ÖĞÜNLERİNİZİ BÖLÜN!
* Sigarayı bırakmanın mutluluğunu gölgeleyebilecek fazla kilolara yakalanmamak için nelere dikkat etmek gerekir?

Artık bir iştah kesici olan nikotini almayan, sigarayı bırakmış kişiler; yeme aralıklarını tekrar düzenleyerek, aşırı açlık duygusundan kaçınabilir ve fazla kilolardan korunabilirler. Günlük besin ihtiyacı; büyük öğünler halinde değil, küçük parçalara bölünmüş sık aralıklarla alınmalıdır. Böylece çok acıkmalar ve aşırı yemeler durdurulabilir. Örneğin kahvaltıda; peynir, ekmek, zeytin, yumurta, tereyağı, reçel ve bir poğaça yenilecekse; bunlar tek seferde değil, üçe bölünmüş olarak aralıklarla tüketilmelidir. Böylece daha düzenli bir kan şekeri düzeyi sağlanır. Öğle ve akşam yemeklerinde de bu yapılabilir.

MASADA ÇOK OTURMAYIN!
* Her yemeği bir sigara yakıp bitirenlerin, kilo alma olasılıkları daha mı çok?

Sigarayı bırakanlarda kilo artışının bir sebebi de; yemek sonunda farkında olmadan yenilenlerdir. Sigara içenler, yemeği genellikle sigara ile bitirirler. Bu; onlar için yemeğin bittiğinin işaretidir. Sigara ile birlikte bu işaret de ortadan kalkınca; nerede duracaklarını bilemezler ve masada oturdukları sürece atıştırırlar. Bu; ancak kararlı davranarak önüne geçilebilecek bir haldir. Yemekten önce ne yenileceğine karar verilmeli ve yemek biter bitmez mümkünse masadan kalkılmalıdır. Eğer masada oturma mecburiyeti varsa, ele bir bardak su ya da soda alınıp, onunla zaman geçirilmelidir. Elin ulaşabileceği mesafede atıştırılacak yiyecekler bulundurulmamalıdır.
Haberin fotoğrafları