kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Doktor, 75 yaşındaki annemin 'deliryum' olduğunu söyledi

Dr. Ece Hattat
20.05.2008
75 yaşındaki annem bizi tanımakta zorlanıyor. Geçenlerde onu hastaneye götürdük. Hastalığının adı 'deliryum'muş. Bu nasıl bir hastalık? Ercan C./Ankara

Deliryum yaşlılarda oldukça sık rastlanan ancak tanısı zor koyulan bir sağlık sorunudur. Geçici ve tedavisi olan bu problem aslında zannettiğinizden daha sık görülür. Acile gelen hastaların ve 70 yaş üzerinde hastanede yatan hastaların üçte birinde deliryum bulunur. Bu hastaların hemen hemen yarısı da hastaneye bu problem ile başvurur.

NEDENİ İLAÇLAR
Eğer yaşlı bir yakınınızda ani bilinç bulanıklığı, hafıza kaybı, huzursuzluk, dikkat kaybı, ne düşüneceğine karar verememe, çevresindeki kişileri, yeri ve zamanı algılayamama varsa aklınıza hemen deliryum gelmelidir. Deliryuma en sık ilaçlar yol açıyor. Yaşlı hastalar pek çok sağlık sorunu ile mücadele ettiğinden kullandıkları ilaçlar da oldukça fazla sayıda olabiliyor. Bu ilaçlar arasındaki etkileşimler, istenmeyen yan etkiler ya da ilaçları yanlış kullanmak; pek çok sorunla birlikte deliryuma da neden olabiliyor.

ÖLÜM RİSKİ OLUŞABİLİR
Akciğer ve idrar yolu enfeksiyonları, alkol ve uyku ilaçlarının kontrolsüz kullanılması, kalp ve akciğer hastalıkları, vücuttaki kimyasalların dengesinin bozulması, idrar kaçırma hatta ileri derecede kabızlık da deliryum yaratabiliyor. Bazı tıbbi müdahaleler özellikle de kalp ameliyatları sonrasında bu sorun oluşabiliyor. Deliryuma yol açan sorun bulunmalıdır. Eğer ilaçlardan dolayı annenizde bu sorun oluşmuşsa, ilaçları gözden geçirin. Bu sorunun hemen tedavi edilmesi çok önemlidir. Tedavi edilmediğinde, hastane enfeksiyonları ve ölüm riski artar. Ayrıca problem ne kadar uzun sürerse, o kadar çok komplikasyona yol açar.