kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Üniversitesiz il kalmıyor

AA
Yeni Haber
TBMM Genel Kurulunda, üniversite bulunmayan 9 ilde birer devlet üniversitesi, İstanbul'da 2 vakıf üniversitesi kurulmasını öngören kanun tasarısının maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, tasarının tümü üzerindeki soruları cevaplandırdı.

Çelik, öğretim üyelerinin özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda ''Tüm kamu çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi, hükümetimizin arzusu hedefidir. İmkanlar doğrultusunda iyileştirme yapılmaya çalışılıyor'' dedi.

Az gelişmiş illerde görev yapan öğretim üyeleri ile gelişmiş illerdeki öğretim üyelerinin farklı ücret aldığını bildiren Çelik, Kars Kafkas Üniversitesindeki bir doçentin, Ankara Üniversitesinde görev yapan profesörle aynı maaşı aldığını belirtti.

İstanbul Üniversitesinin 1453 yılında kurulduğunu anımsatan Çelik, buna rağmen halen bu üniversitenin binaya ihtiyacı olduğunu, yeni kampüslerin yapıldığını söyledi. Öğrenci affına ilişkin herhangi bir yasal düzenleme düşünülüp düşünülmediğine ilişkin soruyu cevaplandıran Çelik, ''Öğrenci affıyla ilgili geniş araştırma yapıyoruz. Popülizm olsun diye af çıkarmak eğitimi olumsuz etkiliyor. Eğer gerekirse yaparız. Ancak af, bugün itibariyle gündemimizde yoktur'' diye konuştu.

Nüfus kriterine göre üniversitelerin kurulmadığını belirten Çelik, Oxford Üniversitesi kurulduktan sonra bu üniversite etrafında Oxford adında bir şehir oluştuğunu söyledi.

''ÖZEL ÜNİVERSİTELER KURULMALI''

AK Parti Mersin Milletvekili Ömer İnan, üniversitelerin yeniden yapılandırılması gerektiğini savundu.

Üniversitelerin özerk hale getirilmesi için reformsal düzenlemeye gidilmesi gerektiğini belirten İnan, devlet üniversitelerinin mali ve idari yönden devlete bağlı veya özerk olmak üzere iki kısma ayrılması gerektiğini önerdi.

Rüşdünü ispat eden büyük üniversitelerin tamamen özerk hale getirilmesinin faydalı olacağını söyleyen İnan, gelişmesini tamamlamamış üniversitelerin ise öğrenci sayısı oranında desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Anayasaya göre özel üniversitelerin kurulmadığına dikkati çeken İnan, ''Özel üniversite kurulamadığı için kar amacı olmaksızın vakıf üniversitesi kuruluyor. Özel ilköğretim, lise kuruluyor, üniversite kurulamıyor. Özel üniversite neden kurulamıyor; kurulsun. Vakıf üniversiteleri gibi onların da denetimi yapıldıktan sonra neden özel üniversite kurulmasın ki? İyi eğitim versin, bunun yanında kar da etsin'' diye konuştu.

Tasarının maddelerinin görüşülmesine başlandı.