kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türk halkı sigarasız yaşam istiyor

Yeni Haber
Sağlık Bakanlığı'nın anketine göre Türk Halkı'nın yüzde 85'i işyeri ve kamuya açık alanlar ile alışveriş merkezi gibi kapalı alanlarda, "sigara içilmemesini" destekliyor. Türk halkının yüzde 91'i ise pasif olarak sigara dumanına maruz kalmanın insan sağlığı açısından ciddi tehlike oluşturduğunu biliyor.

Sağlık Bakanlığı'nın 14 Şubat - 1 Mart tarihleri arasında, 16 kentte, 15 yaş ve üzeri bin 331 kişiyle yaptığı ankete göre, Türk Halkı'nın yüzde 85'i işyeri ve kamuya açık alanlar ile alışveriş merkezi gibi kapalı alanlarda, "sigara içilmemesini" destekliyor. Yüzde 75'i ise bu uygulamaya "kuvvetle" destek verdiğini belirtiyor. Öte yandan, Türk halkının yüzde 91'i pasif olarak sigara dumanına maruz kalmanın insan sağlığı açısından ciddi tehlike oluşturduğunu biliyor. Sigara kullananların dahi yüzde 63'ü sigara yasağını destekliyor.

SİGARA YASAĞINA DESTEK

Ankete göre, Türkiye'de her on kişiden 8'i tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesine ilişkin mevzuattan haberdar olduğunu belirtirken, yüzde 38'i yeni yasa hakkında çok şey duyduğunu veya okuduğunu, yüzde 48'i ise duyduğu veya okuduğu bazı bilgiler olduğunu söylüyor. Genel itibarıyla, Türk halkı tüm işyerlerinde ve kamuya açık yerlerde sigara ve tütün ürünlerinin içilmemesini destekliyor. Yasa tüm bölgelerde ve tüm nüfus grupları çapında kuvvetli destek görüyor. Sigara içenlerin bile yüzde 63 oranında çoğunluğu genel itibarıyla yasayı destekliyor. Türk halkının yalnızca yüzde 14'ü sigara ve tütün mevzuatına karşı olduğunu belirtiyor. Türk halkının yüzde 90'ı, yasanın bürolar ve iç mekanda yer alan diğer işyerleri dahil olmak üzere geniş bir yelpazeye dağılan metro, havaalanları, mağazalar gibi iç mekanda yer alan kamuya açık yerlerde, yüzde 75'i restoranlarda, yüzde 63'ü de barlarda sigara içilmesini yasaklayan hükümlerini de destekliyor.

TÜRK HALKI SİGARA DUMANINI BİR RİSK OLARAK GÖRÜYOR

Yine ankete göre, Türk Halkı sigara dumanına pasif olarak maruz kalmayı sağlık açısından bir risk olarak algılıyor. On kişiden dokuzu, pasif olarak sigara dumanına maruz kalmanın sağlık açısından çok ciddi veya oldukça ciddi bir risk olduğunu düşünüyor. Öte yandan Türk Halkı, aynı zamanda tüm çalışanların pasif olarak sigara dumanına maruz kalmaktan korunması gerektiğine inanıyor. Her 10 kişiden 9'u, her çalışanın -nerede çalışıyor olursa olsun- pasif olarak sigara dumanına maruz kalmaktan korunma hakkına sahip olduğuna inanıyor. Vatandaşlar aynı zamanda kamunun, devletin "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi Yasası"na uygun hareket ettiğini düşünürken; yüzde 89'u ise "devletin her çalışanı pasif olarak sigara dumanına maruz kalmaktan korumak üzere tüm yetkisini kullanması gerektiğini" , yüzde 63'ü de "yasanın bazı vatandaşların haklarını kısıtlamak bakımından çok ileri gitmemesi gerektiğini" belirtiyor.

TÜRK HALKI SİGARA İÇİLMEYEN BAR VE RESTORANLARDAN HOŞNUT OLACAK

Anket sonuçları Türk Halkı'nın sigara içilmeyen bar ve restoranlardan hoşnut kalacağını gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 81'i, sigara içenlerin de yüzde 65'i dahil olmak üzere, tütün dumanı solumadan restoran ve barların keyfini çıkarmanın hoş olacağını düşündüklerini söylüyorlar.

(ANKA)