kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Selah tersanesi kapatılıyor

Yeni Haber
İstanbul Valisi Muammer Güler, Tuzla Tersaneler Bölgesindeki Selah Tersanesi'nin, eksiklikler giderilene kadar faaliyetinin tümüyle durdurulmasına karar verildiğini bildirdi.

Güler, Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda yaptığı basın toplantısında, gündemde olan Tuzla tersanelerindeki işçi ölümlerine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görevlendirdiği müfettişlerin yoğun bir denetim faaliyetinde bulunduğunu kaydetti.

Son zamanlarda bazı tersanelerde peş peşe gelen ölüm olayları olduğunu, bunun üzerine müfettiş incelemelerinin bu olaylara da yoğunlaştırıldığını dile getiren Güler, 4857 sayılı İş Kanunu'nun işçi sağlığı ve iş güvenliğini ilgilendiren maddelerine göre, müfettişlerin tespit ettiği eksikliklerin bugün ilgili komisyonda değerlendirildiğini belirtti.

Güler, konuyu değerlendiren komisyonda iş müfettişleri, işveren ve işçi temsilcilerinin bulunduğunu hatırlatarak, şöyle dedi:''Bu komisyonun kararı neticesinde Tuzla'daki Selah Makina ve Gemicilik Endüstri ve Ticaret A.Ş'ye ait tersanenin belirtilen eksiklikler tamamlanıncaya kadar tümüyle kapatılmasına, iş yerinin faaliyetinin durdurulmasına karar verilmiştir. Komisyonun bu kararı biraz sonra valiliğimize intikal edecek. Tuzla Kaymakamlığı'na verilecek talimatla Tuzla'daki Selah Tersanesi'nin faaliyeti durdurulacaktır.''

TERSANEDEKİ EKSİKLİKLER

Vali Güler, tersanede tespit edilen eksiklikler arasında, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin bulunduruldukları yerlere ait riskler, işçilerin
yüksekten ve kullanılan malzemelerin düşmesi ile elektrik akımına kapılma risklerinin bulunduğunu ifade etti.Güler, bu eksikliklerin tersane tarafından tamamlanması ve Bölge Çalışma Müdürlüğüne müracaatın ardından, müfettişlerin yeni denetimleri sonucunda eksikliklerin giderildiğinin tespit edilmesi durumunda komisyonun tersanenin faaliyete başlamasına karar verebileceğini de bildirdi.

Muammer Güler, şöyle devam etti:''Ancak, tespit edilen eksiklikler giderilene kadar Selah Tersanesi'nin faaliyetinin tümüyle durdurulmasına karar verilmiştir. Bu karar da biraz sonra kaymakamlıkça uygulanacaktır. O bölgedeki katma değeri büyük olan bu iş alanlarının faaliyetlerinin devamı tabii ki önemlidir. Ancak, işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin tedbirler konusunda, hem işverenlerin, hem de tüm ilgililerin duyarlı olmaları konusunda kararlılık vardır. Bakanlık müfettişlerinin bu konudaki denetimleri sürdürülmektedir. İlgililerin gerekli tedbirleri alması halinde iş güvenliğinin sağlanabileceğine inanıyoruz.''

Güler, daha önce de bazı tersanelerle ilgili kısmi kapatma ve geçici faaliyetten men kararları alındığını hatırlatarak, ''Selah Tersanesi ile ilgili alınan karar tümüyle faaliyetin durdurulmasıdır. Bu karar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin 4857 sayılı İş Kanunu'nun 79. maddesine göre oluşturulan komisyonun aldığı bir karardır. Biz, ilgili yönetmeliğin 10 ve 14. maddelerini uygulayarak oradaki faaliyeti durduracağız'' diye konuştu.

Güler, Tuzla bölgesindeki diğer tersanelerle ilgili durum konusundaki bir soru üzerine de, ''Ölüm olaylarının meydana geldiği veya işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin gerekli kuralları yerine getirmediği ifade edilen tersanelerle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin incelemeleri devam ediyor. Raporlar geldikçe ilgili komisyon kararları verecek'' dedi.

Vali Güler, 1 Mayıs olaylarıyla ilgili soruşturma konusundaki bir soru üzerine de, ''Şu anda 2 olayla ilgili orantısız güç kullanmakla suçlanan 2 emniyet mensubu hakkında tespit yapıldı, delillendirildi. Onlarla ilgili soruşturma için valiliğimize dosya gönderilecek'' diye konuştu.

AA