kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
‘Kabadayı’nın yapımcısı Mine Vargı "Sinema bilet fiyatları zaten çok yüksek" diyor.

Yeşilçam'a belediye vergisi şoku

RAHŞAN GÜLŞAN
RAHŞAN GÜLŞAN
İLİŞKİLİ HABERLER
Yeşilçam'a belediye vergisi şoku
Eğlence sektörüne yapılması planlanan yüzde 10'luk zam zaten endişesi hızla artmakta olan yapımcı ve sinema salonu sahiplerini gerdi. Yapımcılar biletlere yüzde 10 zam gelirse bunun sektör için bir felaket olacağı fikrinde uzlaşıyor. Kimileri bu paranın Kültür Bakanlığı'na ödenen rüsum'dan (vergi) alınmasının daha doğru olduğunu, bu fonda biriken paranın yapımcılara borç verilmesinin yanlış olduğunu düşünüyor. İşte söylenenler...

* Murat Akdilek (Fida Film) "Belediyelerin kaynaklarının arttırılması iyi bir karar diye düşünüyorum. Ancak bilet fiyatına yüzde 10 eklenmesi tüketiciye yük bindirir. Seyirci sayısını mutlaka düşürür. Bu paranın rüsumdan kesilmesi daha doğru."

* Faruk Aksoy (Aksoy Film) "Zaten sinema biletinde ciddi bir vergi var. İnsanların cebinde para yok. Genç kitle sinema için önemli bir dinamiktir. Dünyada da böyledir. Gençleri çekebilirseniz bilet satılır. Türkiye'de öğrencinin durumu malum. Bu vergi işi son derece anlamsız bir karar. Devletin vergi kazancı insanlar sinemaya gitmeye karar verdiğinde otomobille, otobüs bileti ile başlar. Orada patlamış mısır yer, para harcar. Bir sinema bileti, sinemaya gidene biletin iki-üç katı para harcatır. Kendi adıma eğlenceden vergi alınmasını anlamıyorum. Bu kültürsüzleştirmeye yarar. Sinemaya, tiyatroya gitmeyen insanları yönetmek daha kolaydır..."

* Mine Vargı (Vargı Film-TESİ- YAD Başkanı) "Filmler zaten çok büyük sıkıntılarla yapılıyor. Gişeden gelen gelirlerle bunu sürdürmek çok zor. Şu anda bile bilet fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve insanların film izlemeye gidemeyeceği konuşulurken, bu durum kendi bindiğimiz dalı kesmek gibi olur. Sinemadan alınan yüzde bir vergi bile çok sayılabilecekken, yüzde 10 yük daha eklemek korkunç!"

* Mehmet Soyaslan (Özen Film) "Böyle bir zam olursa sinemayı batırır ve hırsızlığı teşvik eder. Türkiye'de bin 300 perde var. Sinema başına ayda 6 bin YTL kalıyor. Elektrik, maaşlar hep bunun içinde. Sinema sahibi nasıl geçinecek?" 'Kabadayı'nın yapımcısı Mine Vargı "Sinema bilet fiyatları zaten çok yüksek" diyor.