kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sigarayı bırakın çünkü...

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
* Akciğer hastalıklarının yüzde 80-90'ından sigara sorumlu. Sigara içenlerde kronik bronşit, amfizem gibi hastalıklardan ölüm oranı; sigara içmeyenlere göre 2.5 kat daha fazla. Akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı sigarayla ilgili ve sigara içenlerin riski; içmeyenlere göre 15-20 kat daha yüksek.
* Sigara içenler, sigara içmeyenlere göre ortalama 8 yıl daha erken ölüyor.
* Sigara; damar sertliği gelişmesini kolaylaştırıyor. Koroner arter hastalığı gelişiminde ise, en önemli risk faktörlerinden birini oluşturuyor. Kalbin oksijen tüketimini artırıp, damarlarda büzülmelere neden oluyor.
* Yemek borusu kanserlerine yol açan en önemli nedenlerden biri; sigara içimi. Sigara mide salgısını artırıyor, mide ülseri ve mide kanserinin gelişmesini ise kolaylaştırıyor.
* İdrar kesesi ve pankreas kanseri sigara içenlerde, içmeyenlere göre 2 kat daha fazla görülüyor. Sigara içenlerde, böbrek kanserleri ise 5 kat daha fazla ortaya çıkıyor.
* Sigara erkeklerde, spermlerin hareket yeteneğini azaltıyor. Cinsiyet hormonlarının salgılanışını bozarak, cinsel isteğin ve gücün azalmasına yol açıyor. Sigara içenlerde prostat kanseri de, içmeyenlere göre 2 kat fazla görülüyor.
* Sigara kadınlarda ise; istenmeyen düşüklere yol açabiliyor. Erken ve düşük kilolu bebek doğumlarına da neden olabiliyor. Hatta ölü doğumlara bile sebep verebiliyor. Ayrıca, kadınların erken menopoza yakalanmalarına da yol açıyor. Araştırmalar, sigara içen kadınlarda rahim ağzı kanserlerinin, sigara içmeyen kadınlara göre yaklaşık 20 kat fazla gözlendiğini de gözler önüne seriyor.