kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ver parayı, al veriyi!

24.04.2008
İnternet ortamında suç işleyenler artık kendilerinin bilgisayarlara sızmaktan vazgeçtikleri, belirli bir fiyata gigabyte'larca veri ticareti yapmaya başladıkları bildirildi.

InfoSecurity Europe bilgisayar güvenliği konferansında konuşan uzmanlar, binlerce internet hırsızının bu tip online hizmet vermeye başladıklarını belirterek, web üzerinden işlenen suçların patladığını, polise bu sorunun çözümü için çağrıda bulunduklarını kaydettiler.

3 gün süren süren toplantıda, siber suçların karşısında, tehdidin büyüklüğü nedeniyle yakın bir ittifak kurulmasının gerekliliğine işaret eden uzmanlar, internet suçlularının son taktiğinin, hassas bilgileri, kendi suç aleti server'larıyla elde etmek yerine üçüncü taraflardan satın almak olduğuna dikkat çektiler.

İnternet güvenliği şirketi Finjan'dan Yuval Ben-İzak, hastaların tıbbi geçmişleri, kargo ve malların teslimi ile ilgili bilgiler, şirket e-postaları veya personelin emeklilik ayrıntıları gibi bilgileri satanları ortaya çıkardıklarını belirterek, "Bu veriler sadece tek bir hacker'ın server'ında bulundu, bu bilgilerin satılmak üzere toplandığını düşünüyoruz" dedi.

Bu bilgilerin bazı forumlarda pazarlandığını belirten Ben-İzak, sadece birkaç dolara satılan kredi kartı ayrıntılarının yanında büyük şirketlere ait kritik verilerin 300 dolara kadar alıcı bulduğunu söyledi. Network güvenliği firması BT Counterpane'in kurucusu Bruce Schneier de internetin kriminal faaliyetin yuvası haline geldiğini belirterek, internet suçlularının sürekli yeni taktik geliştirdiklerini, gelecek yıl ne yapacaklarını şimdiden kestirmenin güç olduğunu kaydetti.

Konferansa katılan Sophos güvenlik firmasından uzmanlar da çoğu lise öğrencisi genç hacker'ların eski tarz taktiklere yöneldiklerini belirterek, 90'lı yılların başında görülen bilgisayar virüslerinin yeniden gündemde olduğuna dikkat çektiler.

MessageLabs adlı bir başka güvenlik firması da son 6 ayını, hükümetleri ve insan hakları kuruluşlarını hedefleyen tek bir Çin çetesini izlemeye harcadığını bildirerek, bu çetenin konusu "olimpiyatlar" yazılı e-postalara gizlenmiş truva atı ile bilgisayarları ele geçirmeye çalıştığını açıkladı.

(AA)