kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Taner Sayacıoğlu (Kanun) Derya Türkan (Kemençe) Cengiz Onural (Gitar) Murat Aydemir (Tanbur) Engin Gürkey Akın Aral (Bas gitar) Dilek Türkan (vokal)

Çok isteyip de yapamadığımız hiçbir şey yok!

BAŞAK ÇOKAN - MAGAZİN
Bu gece Macar Radyosu Senfoni Orkestrası'yla birlikte THY'nin 'Yollar' albümünü tanıtmaya hazırlanan İnce Saz Grubu üyeleri: Bütün hayallerimize yavaş yavaş kavuşuyoruz. Çok isteyip, yapamadığımız hiçbir şey yok. Gönlümüzün istediği müziği yapıyoruz..
Unutulmaz TV dizileri 'İkinci Bahar', 'Süper Baba' ve 'Ekmek Teknesi'nin müziklerine imza atan İnce Saz Grubu, bu akşam Türk Hava Yolları'nın 75'inci kuruluş yıldönümü için hazırlanan 'Yollar' albümünün tanıtımını yapacak. TRT'den naklen yayınlanacak konserde yedi kişiden oluşan İnce Saz'a 75 kişilik Macar Radyo Senfoni Orkestrası eşlik edecek. 1999'da çıkardıkları ilk albümleri 'Bir/Eski Nisan' ile müzik piyasasına giren, İnce Saz'ın kurucularından Cengiz Onural, konser öncesi grupları hakkında merak edilenleri anlattı.

12 YIL ÖNCE KURULDUK
* İnce Saz Grubu nasıl ve kimler tarafından kuruldu?
Grubumuz ben (Cengiz Onural), Murat Aydemir ve Derya Türkan tarafından 1996 yılında kuruldu. Sonrasında ekibimize Taner Sayacıoğlu katıldı. Ben İnce Saz'dan önce 'Yeni Türkü'deydim. Murat Aydemir ile Derya Türkan bir tambur-kemençe klasik albümü yapmak için kolları sıvamıştı. Benden de yardım istediler ve böylece tanıştık. Ben onların yaptığı müziğe zaten aşığım. 1997'de 'Yeni Türkü'den ayrıldım; birlikte çalışmaya başladık.

* İlk albümünüzü ne zaman çıkardınız?
İlk ürünümüzü 'Bir/Eski Nisan' ile 1999'da verdik. 2000'de de 'İkinci Bahar' dizisinin müziklerini yaptık. Bu müzikler karma bir albüm olarak yayınlandı. 2001'de 'Yörük Köyü', 2002'de 'Zamana Direnenler' adlı belgeselleri müzikledik. Şimdiki durağımız ise bir şarkı albümü olan 'İki/Eylül Şarkıları'. Yolculuğumuz dışa dönük değil, içimize doğru. Ses tonumuz yüksek perdeden çıkmıyor çünkü sözümüz aşka dair.

* 'İkinci Bahar' ve 'Ekmek Teknesi' gibi uzun soluklu dizilerin müziği de sizlere ait. Önümüzdeki günlerde yeni bir dizi çalışmanız olacak mı?
Film ve dizi müzikleri bizim hayatımızı sürdürmeyi sağlayan bir şey. Ciddi bir birikimimiz oluştu. 16 senedir dizi müziği yapıyoruz. Yeni sezonda başlayacak projelerde de yer alacağız.

ZAMANIMIZ ÇOK KISITLI

* Bir röportajınızda en sevdiğiniz dizi müziğinin; süre konusunda sıkıştırılmadığınız zaman yapılan olduğunu söylemişsiniz. Dizilerin böyle bir sorunu mu var?
Evet maalesef çok kısa zamanda büyük işler yapmanız gerekiyor. Diziler haftalık olduğu için ve süreleri de inanılmaz uzun olduğu için bu çok büyük sıkıntı oluşturuyor. Bir hafta içinde 90 dakikalık bir dizinin müziğini yazıp, dublajını yapıp, resimlerini çekip, montajlayıp yetiştirmek; ciddi bir adrenalin gerektiyor. Bir haftaya asla sığmayacak bir iş aslında. Bize görüntüler yayın günü ya da yayın gününden bir gün önce gelir...

* Bu röportajı okuyan dizi yapımcıları belki de buradan sesinizi duyarlar...
Bize bu konuda yardımcı olanlar oluyor ama olmayanlar böyle 100 tane yazı okusalar da yardımcı olmayacaktır. Müzik ve yazı yazmak bir sanattır ve yaratıcılığa açıktır. Sizi ne kadar çok yaratıcılığa teşvik ederlerse, o kadar güzel iş çıkarırsınız.

* Gelen tüm dizi müziği tekliflerini kabul ediyor musunuz?
Siyasi içerik olarak, sanatsal içerik olarak ve de çalışılan yapımcının karakteri olarak uyuşmadığımız zaman çalışmamız mümkün değil. Böyle çok fazla teklifi geri çevirdik. İnce Saz; 'İkinci Bahar' ve 'Ekmek Teknesi' dizilerinin müziğini yaptı ancak bu müzikleri; Bora Ebeoğlu ile birlikte oluşturduğumuz yedi kişilik Arya Grubu yapıyor.

* Peki İnce Saz'ın yaptığı müziğin adı nedir?
Bizim yaptığımız müzikte, klasik müziğin tadı ve kıvamı var. Dolayısıyla bugün bizi dinleyen bir adam yarın gidip klasik müzik albümü alır. "Bana kemençeyi, tamburu sevdirdiniz" diyen o kadar çok kişi var ki!

BAŞARIMIZ BÜYÜKTÜR
* Zuhal Olcay ve Sezen Aksu ile çalışmalarınız olmuş...
Yaptığı müzikle kendisini ifade etmeye çalışan insanlarla yolumuz mutlaka karşılaşıyor. Sezen Aksu ve Zuhal Olcay da bu isimlerden. O isimlerin çoğu için de İnce Saz ile çalışmak büyük bir ayrıcalık. Bizim verdiğimiz bu çabanın başarıyı oluşturması, Türkiye için ümit verici bir durum. "Klasik müzik çok sıkıcı" diyen bir topluluğu alıp, ilkelerinden taviz vermeden insanlar tarafından sevilesi bir hale getirmek çok büyük başarıdır! İnce Saz çok büyük mücadeleler sonucunda insanlara kendisini sevdirmiştir.

* Devlet desteği alıyor musunuz?
Asla talep etmedik. Allah korusun! Biz zaten istemiyoruz. Köstek olmasınlar yeter ama maalesef onu da yapamıyorlar.

* Nelerden şikayetçisiniz peki?
Arkadaşlarımız devlete ait çeşitli orkestra ve korolarda görev alıyorlar. Ancak devlet bu insanlara çok büyük bir baskı uyguluyor. "Oraya gidemezsiniz", "Burada şarkı söyleyemezsiniz, orada çalamazsınız" diyor. "Oturun oturduğunuz yerde. Sadece devlete hizmet edin" demek ne kadar doğru? Bir sanatçıyı baskı altında tutarsanız verim alamazsınız. Bu olay, bizim iç yaramız.

* İnce Saz Grubu olarak en büyük hayaliniz nedir?
Biz bütün hayallerimize yavaş yavaş kavuşuyoruz. Çok isteyip, yapamadığımız bir şey yok. Bizim en büyük mutluluğumuz, gönlümüzün istediği müziği yapıyor olmamız.