kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Tuzla ve fotoğraf

Okurlarımız her zaman tepki vermiyor, bazen de soruyor.
Onlarla cevapları çoğu kez birebir paylaşıyoruz, ama bazı soruları bu köşeye almanın yararlı olduğu zamanlar da var. Başka muhtemel benzer soruları soran okurların zihnindeki kuşkuları dağıtmaya da yarıyorlar çünkü.
Murtaza Kamar, 10 Mayıs tarihli gazetede manşet ile altındaki haberi mukayese edip, bir "ön sayfa kompozisyonu" sorgulaması yapmış.
Manşet ("Kanlı Tekzip") İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Öner'in Tuzla ile ilgili Meclis'e "ölümler abartılıyor" dediği gün, tersanede bir kişinin daha ölmesiyle ilgiliydi.
Hemen altında da Tayfun Kurbanı Aile başlığı altında, Myanmar'daki kasırgada ölen bir ailenin tüm fertlerinin cesetlerini gösteren bir fotoğraf vardı.
Kamar'ın mesajı şöyle:
"Bana mı öyle geliyor bilmiyorum, sanki gazete el değiştirince politikanız da değişti. Bugün birinci sayfada Tuzla ile ilgili haberin altına ustaca yerleştirilmiş Tuzla ile ilgiliymiş imajı veren 6 ceset fotoğrafı vardı. (Sabah'ın okurlarının da usta olduğunu unutmaması lazım). Dikkat edilmediği taktirde cesetlerin Tuzla ile ilgili olduğu imajı verilmeye çalışılmış. Yoksa yanılıyor muyum? Şunu unutmamak gerekir ki Sabah objektif haber yaptığı için bu günlere geldi. İnşallah bunu yitirmez."
Okurumuzun sorusuna cevabım:
Yanılıyor. Böyle bir çaba, düşünce söz konusu değil. Ama okurun her şeye rağmen ciddiye almamız gerekentepkisini anlamak için dikkatli bakınca, belki şu söylenebilir:
Manşetin hemen altına yerleştirilen ceset fotoğrafı, ona ait başlık fotoğraf karesi içine konduğu için sanki Tuzla haberine aitmiş gibi algılanmış olabilir. Ama bu bile zorlama bir yorum. Yine de paylaşma gereği duydum, yararına inandığım için.