kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Madrid Vatikan'a karşı

Zapatero, marttaki seçimlerde kendisini engellemeye çalışan Kilise'ye resmen savaş açtı. Din Özgürlüğü Yasası'ndan sonra, şimdi de ilkokullardaki zorunlu din eğitimini kaldırdı... ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Madrid Vatikan'a karşı
İspanya'da geçtiğimiz martta yapılan genel seçimlerin ardından yeniden Başbakan olarak seçilen Sosyalist Jose Luis Rodriguez Zapatero Vatikan'a resmen savaş açtı... Zapatero, seçimler öncesi broşür dağıtıp "İnançlıların Sosyalistlere oy vermemesini" isteyen Kilise'yi rahatsız eden yasa ve düzenlemelere imza atıyor. Bunların sonuncusu ilkokullarda bir önceki hükümetin koyduğu zorunlu din dersini kaldırmak oldu... Zapatero hükümeti bunun yerine yurttaşlık dersi koyarak Kilise'ye olan tavrını ortaya koydu. Bununla da yetinmeyen hükümet devletin Kilise'ye olan senelik 4 milyar Euro'luk yardımını gözden geçirme kararı aldı.

YASAL DEĞİŞİKLİKLER
Hükümetin en dikkat çekici kararınıysa geçtiğimiz cuma günü Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Maria Teresa Fernandez de la Vega açıkladı. Bakanlar Kurulu toplantısından sonra basına konuşan De la Vega, mevcut "Din Özgürlüğü Yasası"nda değişiklikler yapılacağını söyledi. Hükümet sözcüsü, mevcut yasanın 1980'den kalma olduğunu hatırlatıp, "Tüm dindarları korumak gerekir. Elbette Katolikleri de ama, bunun yanında Müslümanları, Yahudileri veya inanmayanları da" dedi.

TOPLUMU ENGELLEMEK
Kilise adına atılan bu adımlara İspanyol Katolik Kilisesi'nin en önemli isimlerinden Toledo Kardinali Antonio Canizares, "Tanrının hiçbir şekilde hesaba katılmadığı gerçek bir kültürel devrim yapılmak isteniyor. Laikliğin temelinde toplumumuzu engellemek yatıyor" diyerek cevap verdi. Valencia Kardinali Agustin Garcia Gasco da "Katolikler öncelik değil, özgürlük ve saygı istiyorlar. Aktif bir vatandaş olmak için dindar birinin inancından ödün vermek zorunda kalması akıl almaz bir şey" dedi. Yabancı haber ajanslarına konuşan Katolik İspanyollar ise Zapatero'nun kendilerine karşı bir "cadı avı" başlattığını ve inançlarının engellendiğini iddia etti.
Haberin fotoğrafları