kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kiralardan, hane halkı gelirlerine ulaşıldı

Esen EVRAN
Esen EVRAN
* Projenin çıkış noktası, insanların bütçelerine uygun yerlerde yaşama eğilimi oldu. Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede ailelerin gelirlerinin yaklaşık yüzde 20-30 aralığındaki bölümünü kira veya satın aldıkları konuk kredisi olarak ayırdıkları hesaplandı.

* Ve bu varsayımla İstanbul'un herhangi bir ilçesinde, mahallesinde ve hatta caddesinde geçerli kiralar hane halkı gelirlerinin tahmini için kullanılabilen bir gösterge oldu.

* İlk aşamada, mahallelerdeki kira rayiçleri ile arsa metrekare rayiçleri elde edildi. Bu veriler bir araya getirilerek İstanbul geneli için toplam bilgi ve dijital haritalar oluşturuldu.

* İkinci aşamada proje sonuçları makro verilerle kıyaslandı. GSYİH 2007 toplamından İstanbul il payı belirlendi. Bu payın içindeki özel tüketim harcamaları ve perakende harcama tahminleri elde edildi. Bu çalışmalar sonucunda mahalleden il geneline yapılan saha çalışması rakamları, Türkiye genelinden il geneline indirilen verilerle kıyaslandı ve başlangıç noktasında yapılan tahminlerin ötesinde bulunan çok yakın rakamsal sonuca ulaşıldı.

* Raporun yayınlanması için 2007 Adrese Dayalı Nüfus Sayıma sonuçları beklendi.

* Arsa/arazi değerleri ile kira rayiç derlemelerinde mahalledeki gerçek alım gücünü yansıtmayan değerler ayıklandı.

* Silivri gibi ilçelerle Adalar dahil edilmedi.