kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Vassily Ivanchuk

Kötü misafir

Özgür AKMAN
Türkiye'ye geldiğinde Türkçe konuşarak (derdini anlatabilecek derecede) bizleri şaşırtıp, kendisine yeni bir hayran kitlesi yaratan Vassily Ivanchuk, son yıllarda elit seviyenin altındaki turnuvalarda birincilikleri alırken, süper turnuvalarda gençlik yıllarındaki kadar iyi sonuçlar alamıyordu. Sizin bu yazıyı okuduğunuz sıralarda tamamlanacak Mtel Ustalar Turnuvası'nı yeniden kazanarak, bu durumu değiştirmiş olacak. Son iki tura en yakın rakibi Topalov'un bir puan önünde giren Ivanchuk, büyük bir sürpriz yaşanmazsa Topalov'u evinde üzmüş olacak. Turnuva bu şekilde biterse üç yıldır, Bulgar telekomünikasyon şirketi Mtel tarafından düzenlenen süper turnuvayı ilk defa eski dünya şampiyonu Topalov'dan başka birisi kazanmış olacak. Topalov'un şu ana kadar gösterdiği performans, herhangi başka bir turnuvayı ona rahatça kazandırırdı; fakat Ivanchuk turnuvanın ilk yarısındaki bütün maçları kazanarak, Topalov'un hanedanına son vermeye karar verdi. Her ne kadar ilk turda Radjabov'a karşı biraz 'şanslı' kazandıysa da bu tip durumlarda Capablanca'nın "İyi oyuncu her zaman şanslıdır," sözünü hatırlamak gerekir. Ivanchuk, aslında süper turnuvalar kazanmaya yabancı bir isim değil. Yıllardır reyting listesinde ilk 10'da veya ilk 10'un hemen altında yer alan, sonuncusu 1995'te olsa da süper turnuvaların en önemlisi Linares'i üç kez kazanmış birisinden söz ediyoruz. Kendisinin bile farkında olduğu istikrar, süreklilik ve gerilimli anlarda soğukkanlılığını koruyabilme sorunlarının yanı sıra Kasparov etkeni olmasaydı, dünya şampiyonluğuna ulaşabilirdi.

MAÇIN KADERİ
Önceki haftalarda Dünya Şampiyonluğu'nun son durumunu hatırlatmıştım. Bu konuyla ilgili ünlü satranç yazarlarından Yuri Vasiliev imzalı bir haber var. Vasiliev, Kamsky'nin menajeri Chernenko ile bir röportaj yaptı. Buna göre nerede yapılacağı ve nasıl organize edileceği yılan hikâyesine dönen Topalov-Kamsky maçı, Ukrayna'nın Lvov kentinde 26 Kasım- 11 Aralık arasında oynanacak.

GENEL KURUL VE CAMİA
Geçtiğimiz cumartesi Türkiye Satranç Federasyonu Olağanüstü Genel Kurulu, Ankara Atatürk Satranç Merkezi'nde düzenlendi. Kurulun toplanma amacı, özerkleşen federasyonun mevzuatı olan ana statünün bazı maddelerinin değişmesiydi. Kurulda statüde yer alan federasyon başkanının en fazla iki dönem seçilebileceğine ilişkin madde kaldırıldı. Bunun 'siyasi' anlamı, Ali Nihat Yazıcı'ya yaklaşan seçimlerde, yeniden başkanlık yolunun açılmasıydı. Bilindiği gibi 2000'de göreve gelen Yazıcı, sekiz yıldır federasyon başkanlığı görevini yürütüyor.
Haberin fotoğrafları