kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kaplumbağa Rafet Ilısu'ya karşı...

Müjgân HALİS
Ilısu Projesi'nin Dicle havzasındaki bitki ve hayvanları da yok edeceğine dikkat çeken Doğa Derneği, kampanyanın sembolü olarak da 'Rafet' olarak adlandırdıkları Fırat Kaplumbağası'nı seçti..
Ilısu Barajı sadece Hasankeyf'i sular altında bırakmayacak, aynı zamanda Dicle Vadisi'nin ve orada yaşayan bitki ve hayvanların da yok olmasına neden olacak. Ünlü sanatçı Tarkan'ın katılımıyla başlatılan 'Hasankeyf Yok Olmasın' kampanyasıyla ilçede bir de ofis açan Doğa Derneği, dünyanın doğal ve kültürel açıdan en zengin alanlarından biri olan Dicle Vadisi'nin yaşatılması için baraj projesinin geri çekilmesini istiyor. Kampanyanın simgesi olan Latince adı 'Rafetus euphraticus' olan ve 'Rafet' olarak tanınan yumuşak kabuklu Fırat kablumbağasını seçen derneğin Hasankeyf ofisinde yerli halkı ve ilçeye gelenler bilgilendirilecek. Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, bölgenin biyolojik çeşitlilik ve endemik türler açısından Türkiye'nin en önemli doğa alanlarından biri olduğunu söylüyor.

CANLILAR YOK OLACAK
Nehir vadisine bağımlı nadir kuş türlerinin varlığına işaret eden Eken, sanıldığı gibi sadece Hasankeyf'in değil 400 km.'lik bir doğal nehir kıyısındaki yaşam ortamlarının yok olacağına dikkat çekti. Ilısu Projesi'nin kritik doğal yaşam ortamlarını geri dönüşü olamayacak biçimde değiştirip bozacağından dolayı büyük çevresel etkiye sebep olacağını söyleyen Proje Koordinatörü Erkut Ertürk de, projenin bölgeye has birçok canlının da sonunu getireceğini vurguladı. Bölgeye özgü Fırat kaplumbağalarının barajla birlikte soylarının tükeneceğini anlatan Ertürk, baraj projesinin krediyi veren ülkelerde çevresel etkilerinden dolayı kesinlikle uygulanamayacağına da dikkat çekti: "Ülkemizin biyolojik zenginliğine ve kültürel mirasına geri dönülmez zararlar veren bu projeden derhal vazgeçilmesini ve Avrupa'nın bu çifte standard uygulamasına son verilmesini talep ediyoruz." Proje iptal edilene kadar Hasankeyf'te rotasyon usülüyle kalacaklarını ve bunu herkese anlatacaklarını söyleyen Ertürk, "Konuşamayanların, bitkilerin, hayvanların sesi olacağız," dedi. Doğa Derneği'nin araştırmalarına göre Ilısu Baraj projesiyle kelebekler, balıklar ve memelilerin yanı sıra, kuş cinslerinin büyük kısmı da yok olacak.
Haberin fotoğrafları