kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD'nin ilk kadın başkanı kim olacak?

Yeni Haber
Amerika'da bugüne kadar ülkenin ilk kadın başkanı olmaya çok yaklaşan Hillary Clinton'ın, adaylık yarışında Barack Obama'nın gerisinde kalması, akıllara başka bir soruyu getirdi: ABD'nin hiç kadın başkanı olacak mı? Uzmanlar, ilk kadın Başkanın gelmesi için nesiller geçmesi gerektiğini belirtirken, muhtemel adayları da değerlendirdi.

Buna göre ilk kadın başkan "Güney'den veya Mississippi'nin batısından gelecek, Cumhuriyetçi bir eyaletten gelen bir Demokrat olacak veya özel sektörden çıkarak valilik yapmış bir Cumhuriyetçi olacak, yöneticilik tecrübesi bulunacak, kadın bir "savaşçı" olduğunu kanıtladığı başsavcılık veya adalet bakanlığı görevi yapmış olacak"

Sayfalarında konuyla ilgili bir habere yer veren New York Times gazetesi, muhtemel kadın başkan adaylarını değerlendirdi ve uzmanlara danışarak gelecekteki kadın başkanın portresini çizdi. Uzmanların çizdiği portreye göre bu kişi aynı zamanda (Obama'nın post-ırkçı olması gibi) post-feminist olabilecek kadar genç, geçmişinde yaşadığı savaşlardan da kurtulmuş biri olacak. Evli ve çocuğu olacak; ancak çocukları küçük olmayacak. Deneyimine, giyimine, özellikle de seçtiği takım elbiselere çok önem veren biri olacak.Ancak gazetenin ifadesine göre böyle biri "belki de hiç olmayacak."

BAŞKANLIĞA EN YAKIN BİR İSİM YOK

Gazete, siyasi analistlere, yetenek avcılarına, siyasetçilere ve kadınların siyasetteki rolünü inceleyen araştırmacılara danıştıklarında ortaya çıkan "bayan Başkan" portresinin bu olduğunu kaydetti. Bu portre oluşturulurken de öncelikle Clinton'ın adaylığının, liderlik konumunda bulunan kadınların göz önünde bulundurulduğunu vurguladı.

NY Times, ardından Clinton'dan sonra gelebilecek muhtemel kadın başkan adaylarını sıraladı. Bu sıralamaya göre Cumhuriyetçilerden en çok öne çıkan isimi Alaska eyaletinin kadın valisi Sarah Palin olurken, Demokratlarda ise iki isim öne çıkıyor. Bu kişiler, her ikisi de Obama'ya destek vermiş olan Arizona Valisi Janet Napolitano ve Kansas Valisi Kathleen Sebelius. Ancak "başkan olmaya en yakın kadın kimdir" diye sorulduğunda ise en iyi uzmanlar bile bir ismi öne çıkaramıyorlar.

Sarah Palin'in adı bu sıralar Cumhuriyetçi Başkan adayı John McCain, seçilmesi halinde başkan yardımcılığına getirebileceği isimler arasında geçiyor. Aynı şekilde Kathleen Sebelius'un da Obama'nın yardımcısı olabileceği konuşuluyor.
North Carolina eyaletinin Vali Yardımcısı Beverly Perdue, Temsilciler Meclisi New York üyesi Kirsten Gillibrand veya Arizona temsilcisi Gabrielle Giffords da Başkanlık için adı geçen muhtemel adaylar arasında. Temsilciler Meclisi'nden başka bir isim ise Demokrat üye Stephanie Herseth Sandlin. Sandlin'in konuşma tarzı özellikle Obama'ya çok benzetiliyor.

Uzmanların aynı görüşte olduğu başka bir konu ise, muhtemel kadın başkanın Clinton'dan daha genç bir nesilden geleceği. Ancak uzmanlar, Temsilciler Meclisi'nde 16 kadın üyenin bulunduğu, 8 valinin kadın olduğu ve 16 kadın senatörün bulunduğu ABD'de bu rakamlar göz önünde bulundurulduğun kadın aday olmasının yine de mümkün olduğuna dikkat çekiyorlar.

Öte yandan ABD'de yapılan anketler de Amerikan halkının kadın bir başkana hazır olduğunu ortaya koymuştu. Aralık ayında Gallup tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada Amerikan halkının yüzde 86'sı, nitelikli olması halinde bir kadın adaya oy verebileceğini belirtmişti.

EN BÜYÜK ÖRNEK CLİNTON

Uzmanların altını çizdiği bir diğer konu ise Hillary Clinton örneği. Clinton, bugüne kadar 17 önseçimi kazandı ve kadınların seçim kampanyasında bağış toplayamayacağı veya kadınların bağışta bulunamayacağına dair önyargıları kırdı. Aynı zamanda bir kadının başkanlık adaylığı için yarışabilmesinin mümkün olduğunu gösterdi. Clinton ayrıca Başkomutan olabileceğini veya bu makamda bir kadının olabileceğini açıkça gösterdi; ancak hala bu yükün bir kadının omuzlarına ağır geleceği düşüncesi de yok değil.

Uzmanlar, ABD'de her senatörün aynaya baktığında gelecekteki Başkanı görmesinin bir Washington gerçeği olduğunu belirtiyorlar; ancak bunun kadınlar için geçerli olmadığına değiniyorlar. Başkan olacak ilk kadın da muhtemelen Washington'ın kurulu isimlerinden biri olmayacak.

"EVLİ VE ÇOCUKLARINI YETİŞTİRMİŞ BİRİ OLMALI"

Uzmanlar, muhtemel kadın Başkanın evli ve çocuklu olmasının de Amerikan orta sınıfına işaret etmesi bakımından da önemli olduğuna dikkat çekiyorlar. Ancak küçük çocuk sahibi olmak, erkek adaylar için bir artı puan gibi gözükse de kadın adayların çocuklarının büyük olması tercih ediliyor. Zira hem Amerikan halkının, küçük bir çocuğa sahip olan kadın başkanın aynı zamanda çocuklarına bakamayacağını düşüneceği tahmin ediliyor.
Bunun için en güzel örnek de Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi. Bu makama gelen ilk kadın olan Pelosi, Kongre'ye de çocuklarını yetiştirdikten sonra girmişti.

DEMOKRATLARIN HAYALİ CHELSEA CLİNTON

Kadın adaylar için bir diğer öncelik ise siyasetle iç içe olan bir aileden geliyor olması. Bu durumun öne çıkardığı isimler, aileleri de siyasetin içinde olan Sarah Steelman ve Maria Shriver. Ancak Demokratların bu yöndeki bir başka hayali ise Hilllary ve Ben Clinton çiftinin kızları Chelsea de var.
Ancak birçok Amerikan kadını için, Clinton'ın seçim kampanyasından sonra geriye başka bir soru daha kaldı: Bir kadın neden Başkan olsun ki? Medya ile olan ilişkilerinin kadın adayları yıprattığını vurgulayan Amerikan Üniversitesi Kadın ve Siyaset Enstitüsü Başkanı Karen O'Connor, bu yüzden "bir kadının başkan olması için nesiller geçecek" diyor.