kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Menderes ve timsahın gözyaşları

1 Mayıs'a ilişkin gensoru önergesinde, Adnan Menderes konuşuldu. CHP'liler, AK Parti Grup Başkan vekili Nihat Ergün'ün, Menderes'in idamından kendilerini sorumlu tuttuğunu düşünerek, "İsmet İnönü, idamların olmaması için Cemal Gürsel'e ricaya gitmişti" diye açıklama yaptılar.
Ba'de Harabül Basra... Basra harap olduktan sonra.
CHP'nin, 1960 öncesinde, muhalefette, son derece kışkırtıcı davrandığını, İsmet Paşa'nın "Şartlar tamam olunca ihtilâl meşru olur" sözünü bile sarf ettiğini, darbe sonrasında ise CHP'lilerin Demokrat Partililerin evlerini tek tek göstererek, tutuklanmalarına yardım ettiğini kimse unutmadı. "CHP+Ordu= İktidar" sözü boşuna çıkmadı. İsmet İnönü, idamlara son gün değil, çok daha önceden, Yüksek Adalet Divanı denilen ama, adaleti ayaklar altına alan o mahkeme kurulmadan önce karşı gelmeliydi; altyapıyı hazırlamalıydı. Son anda bir sonuç elde edemeyeceği aşikârdı. Ona bakarsanız, Cemal Gürsel de idamlara karşıydı. İdamı isteyen, daha sonraları ordu içinde oluşan sertlik yanlısı Silâhlı Kuvvetler Birliği isimli cuntaydı. Ama tek başına mesuliyeti onlara da yükleyemeyiz. Bir kere anayasayı ihlâl ettiniz mi veyahut buna göz yumdunuz mu, acı gelişmelerin, arzu etseniz de önüne geçemezsiniz.
Genel Kurul'da tartışma sırasında CHP Grup Başkan vekili Kemal Anadol, Nihat Ergün'e, "Doğum tarihinize baktım 1962. Menderes idam edildiğinde siz doğmamıştınız. Tarih bilir ki, CHP'nin genel başkanı İsmet İnönü kapı kapı dolaşmış, son ana kadar bu idamı..." (AK Parti sıralarından gürültüler) "Cehalet bağırmayın... Cehalet sesleri bunlar..."
Gerçeği bilmek için o tarihte yaşamak gerekmiyor. Bizim camiamızın insanları, hepimiz, İsmet Paşa'nın 27 Mayıs darbesinde olumsuz bir role sahip olduğunu biliriz. Yangına körükle gitmiş, siyasetin duayeni olan bir kişinin yapması gerekeni yapmamıştır. Cemal Gürsel ile buluşması, "timsahın gözyaşları" mahiyetindedir.