kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Bedeninden Vazgeçen Kadınlar' fotoğraflandı

SADIK GÜLEÇ - HABER MERKEZİ
Belgesel fotoğrafçı Dr. Erdal Kınacı, otoyollar üzerindeki genelevlerde çalışan hayat kadınlarını ve müşterilerini görüntüledi. Proje, yakında kitap haline getirilecek..
Engelliler üzerine yaptığı fotoğraf çalışmasıyla, National Geographic dergisinin 2006 yılında düzenlediği yarışmada, 'İnsan' kategorisinde birinci olan belgesel fotoğrafçısı Dr. Erdal Kınacı, son olarak otoyol kenarlarında bulunan yasadışı genelevler üzerine bir çalışmaya imza attı. Erdal Kınacı'nın, iki yıl süren çalışması, 'Bedeninden Vazgeçen Kadınlar' adını taşıyor. Fotoğraflar, Mersin ve Anamur çevresindeki karayolları üzerinde bulunan, kamyoncuların ziyaret ettiği yasadışı genelevlerde çekilmiş. Bu çalışmayı izleyen herkesin aklına ilk 'Nasıl başarmış' sorusu geldi. Çünkü fotoğrafları çekilen kadınlar, bu kadınların müşterileri sanki Kınacı orada hiç yokmuş gibi davranmışlar.

FİLMDEN FIRLAMIŞ GİBİ

Fotoğraflardaki her bir insan, sanki Emir Kusturica filmlerinden fırlamış gibi duruyor. Görüntüler çok rahatsız edici, hatta bazı fotoğraflara bakmakta zorlanıyorsunuz. Aslında bu rahatsızlık, o fotoğrafların yansıtıldığı dünyanın, aynı zamanda size ait bir dünya olduğunu hissetmenizden kaynaklanıyor.

22 GENELEVİ ÇEKTİ

Erdal Kınacı'nın bu çalışmaya başlaması, engelliler üzerine yaptığı çalışmada tanıştığı engelli bir kadın sayesinde olmuş. Otoyol genelevlerinden birinde çalışan bu kadının yaşamı ilgisini çekmiş ve bu hayatı görüntülemeye karar vermiş. "Başlarda çok zorlandım" diyen Kınacı, bu zorluğu nasıl yendiğini şöyle anlatıyor: "Zamanla o çevrelerden tanıdıklar edinmeyi ve çektiğim fotoğrafların onlara zarar vermeyeceğine ikna etmeyi başardım. İki yılda 22 genelevi ve 50 genelev çalışanını görüntüledim." Kınacı, çalışmasına çok farklı tepkiler geldiğini anlatıyor: "Ya çok seviyorlar ya da 'Rezalet, böyle fotoğraf olmaz' şeklinde tepki gösteriyorlar." Kınacı, çalışmasını yakında kitap haline getireceğini söyledi.
Haberin fotoğrafları