kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ankara, Avusturya Cumhurbaşkanını ağırlayacak

Yeni Haber
Ankara, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in ardından gelecek hafta Avusturya Cumhurbaşkanı Dr. Heinz Fischer'i ağırlayacak.

19-22 Mayıs tarihleri arasında Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunacak olan Fischer, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte Kayseri'yi ziyaret edecek. Avusturya'daki yaygın Türkiye'nin AB üyeliği karşıtlığına karşın daha dengeli bir yaklaşım gösteren Fischer, 2005 yılında üyelik müzakerelerinin başlamasından yana tavır takındı. Ancak Fischer, üyeliğin referandumla onaylanması gereğini de savundu.

Sosyal Demokrat Partisi'nin adayı olarak 2004 yılında halk tarafından Cumhurbaşkanı seçilen Heinz, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daveti üzerine 19-22 Mayıs tarihleri arasında Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunacak. İşadamlarının da dahil olacağı bir heyetin eşlik edeceği Heinz, Ankara'daki temaslarının yanı sıra Kayseri ve İstanbul'u da ziyaret edecek. Heinz'e Kayseri ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Gül, eşlik edecek.

Avusturya'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyindeki son resmi ziyaret 1996 yılında yapılmıştı. Türkiye'den Avusturya'ya son olarak 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 1998 yılında resmi bir ziyaret gerçekleştirilmişti.

AB SÜRECİNE DESTEK BEKLENTİSİ

Dr. Heinz Fischer, Ankara'da yapacağı görüşmelerde ikili konuların yanısıra, Türkiye'nin AB süreci ve iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel konular ele alınacak. Ankara'nın Fischer'den Türkiye'nin AB üyeliği süreci için destek bekleniyor.

220 bin Türk'ün yaşadığı Avusturya'da gerek halk, gerekse siyasilerin arasında yaygın olan Türkiye'nin AB üyeliği karşıtlığına rağmen, Heinz, göreve geldikten sonra bu konuda daha dengeli bir yaklaşım gösterdi. Nitekim, Cumhurbaşkanı seçildikten hemen sonra "Türkiye'nin önyargı ile AB dışında bırakılmasına karşı olduğu"nu söylemişti.

2005 yılında üyelik müzakerelerinin başlamasından önce bir Atina ziyareti sırasında "Türkiye ile 3 Ekim'de yapılması planlanan müzakerelerin ertelenmeyeceği"ni belirten Fischer, başka bir konuşmasında da "Adil müzakere süreci Türkiye'nin de hakkı" demişti. Fischer, 2006 yılında da müzakerelerin başlamış olmasını "olumlu" nitelendirmiş ancak "Türkiye'nin katılımı konusunda AB genelinde yapılacak referandum ile halkın karar vermesi gerektiğini" de savunmuştu.

GÜL'ÜN MEMLEKETİNE ZİYARET

Cumhurbaşkanları Gül ile Fischer, 21 Mayıs'ta Kayseri Hilton Oteli'nde düzenlenecek "Türkiye-Avusturya İş Forumu"na katılacak. Kayseri'deki etkinlik sırasında Türk ve Avusturya işadamları da biraraya gelecek. Bu arada, Fischer ile birlikte Türkiye'ye gelecek olan üst düzey Avusturya ticaret heyetine Avusturya Ticaret Odası Başkanı Christoph Leitl başkanlık edecek.

Öte yandan, 22 Mayıs'ta İstanbul'da Çırağan Palace Kempinski Otelinde Türkiye-Avusturya Ekonomik Forumu düzenlenecek. Toplantıya da katılacak Fischer'e burada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşlik etmesi öngörülüyor.

Türkiye ile Avusturya arasındaki ticaret hacmi, 2007 yılında 1.6 milyar euroya ulaştı. Dr. Heinz Fischer ayrıca, İstanbul'daki Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen "Artemiz Sergisi"nin açılışını da yapacak.

(ANKA)