kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sihirli parmaklar Atatürk'ün yolunda

Yeni Haber
Türkiye'nin yetiştirdiği en başarılı piyanistlerden Hande Dalkılıç, milli mücadele meşalesinin ateşlendiği Samsun'dan başlayarak Kurtuluş Savaşı öncesi önemli toplantıların yapıldığı yerlerde resitaller verecek.

Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Piyano Ana Sanat Dalı'nda doçent unvanıyla öğretim üyeliği yapan bulunan Hande Dalkılıç, 19-26 Mayıs günleri arasında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş mücadelesini başlattığı Samsun, Amasya, Erzurum ve Sivas'ta resitaller verecek. ''Cumhuriyet Konserleri'' adlı dizide, Batılı bestecilerin yanı sıra çağdaş Türk müziği bestecilerinin eserleri ve bu yapıtlara ilişkin açıklamalar da yer alacak.

Atatürkçü Düşünce Derneği öncülüğünde ve Kutlu Grub'a ait Petrof piyanolarının desteğiyle gerçekleşecek konserler, Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkış tarihi olan 19 Mayısta başlayacak. Amasya Genelgesi (22 Haziran 1919), Erzurum Kongresi (23 Temmuz 1919) ve Sivas Kongresi'ni (4 Eylül 1919) temsil eden rotada yapılacak konserlerde, kongre tarihlerinin yaz aylarına denk gelmesinden ötürü yalnızca tarihsel dizini temsil eden bir sıralama takip edilebilecek.

Hande Dalkılıç, dizinin ilk resitalinde 19 Mayıs 2008 Pazartesi günü saat 19.00'da Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde seyirci karşısına çıkacak.

AMASYA'DA KONSER HEYECANI

Piyanist Hande Dalkılıç'ın Amasya'da 20 Mayısta vereceği resital ise bir ilke sahne olacak.Yeni kurulan 15 üniversite arasında yer alan Amasya Üniversitesi'ne bağlı Eğitim Fakültesi Kongre ve Kültür Merkezindeki resitalde sponsor Petrof piyanoları tarafından salona kuyruklu piyano taşınacak. Amasyalı sanatseverler, böylece piyano eşlikli klasik müzik konseri izleme şansına sahip olacak.

Erzurum'da 23 Mayısta Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezinde seyirciyle buluşacak olan Dalkılıç, 26 Mayısta Sivas'ta Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezinde resitaller dizisini noktalayacak.

Resital dizisinde, Atatürk'ün, ''çağdaşlaşmanın evrensel çok sesli Türk müziğinin ortaya çıkışıyla gerçekleşeceği'' öngörüsüyle yetişmelerine öncülük edilen, çıkarılan kanunlarla yurt dışında eğitim almaları sağlanan Ahmed Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin ve onların yetiştirdiği kuşaktan Muammer Sun ile diğer genç bestecilerin Anadolu motifleriyle yüklü eserlerine ve yanı sıra Batılı bestecilerin eserlerine yer verilecek.

ATA'NIN YOLUNDA

Dalkılıç, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Atatürk'ün bir ülkenin kültürel açıdan gelişiminde çok sesli müziğin önemine dikkati çektiğini ve bu alandaki tüm atılımların temellerini o günlerde attığını söyledi.Müziğin evrensel olduğunu ve dininin, dilinin, ırkının olmadığını dile getiren Dalkılıç, ''Büyük Önder Atatürk, bir ülkenin kültürel olarak gelişmesinde çok sesli müziğin yerleşmesini öngörmüştü. Buradan yola çıkarak O'nun izlediği rotada çok sesli müziği tanıtmayı amaçladım'' sözleriyle resitaller dizisinin çıkış noktasını açıkladı.

Türkiye'nin çağdaşlık yolundaki sürecin bu resitaller dizisinde de ifadesini bulacağını anlatan Dalkılıç, Atatürk'ün evrensel çoksesli müziğin gelişmesi öngörüsüyle Türk bestecilerinin yetişmesine öncülük edildiğini, bu kapsamda çıkarılan ''Harika Çocuk Yasası'' ile Türkiye'de klasik müziğin gelişimine büyük katkıları bulunan önemli sanatçıların yetiştirildiğini anımsattı.

Dalkılıç, bu kapsamda resitallerde de bu Türk bestecileri ile onların yetiştirdiği sanatçıların yapıtlarına, ayrıca Chopin gibi önemli Batılı bestecilerin eserlerine yer verdiklerini kaydetti.

ÜLKENİN DOĞUSUNA GİDİLMELİ

Muammer Sun'un eserlerine yer verdiği, Kalan Müzik etiketini taşıyan ''Yurt Renkleri'' adlı albüm çalışmasında geleneksel Türk müziklerinden kaynaklanan özgün kompozisyonları seslendirdiğini ifade eden Dalkılıç, Anadolu motiflerine yer verilen klasik müziğin Anadolu illerindeki izleyici tarafından kabul gördüğünü söyledi.

Anadolu'da bugüne kadar pek çok ilde konserler verdiğini, son olarak Malatya'da sanatseverlerle buluştuğunu anlatan Dalkılıç, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın Trabzon ve Bayburt konserlerinde gördüğü ilginin de seyircinin klasik müzik konserleri kendilerine getirildiği zaman nasıl sonuçlar ortaya çıkabileceğini gösterdiğini belirtti.

Bilkent Senfoni Orkestrası'nın Anadolu'da verdiği konserleri de sürüsünü otlatan çobandan küçük çocuklara kadar herkesin ilgiyle izlediğini aktaran Dalkılıç, ''Ülkenin doğusuna gidilmeli. Anadolu motifleri içeren çok sesli eserler var. Klasik müziği biz sanatçıların da halka açıklaması lazım. O zaman kimse bu müzikten korkmaz'' dedi.

Cumhuriyet Konserleri'nin ardından Mısır'da Şef Naci Özgüç yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile konserler vereceğini ifade eden Hande Dalkılıç, 9 Haziranda Kahire, 10 Haziranda da Alexandria'da izleyici karşısına çıkacağını da dile getirdi.

AA