kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Süha Derbent'in görüntülediği kar leoparı.

Küresel ısınma Bodrum'a iniyor

NESLİHAN TUNÇ
10.05.2008
Dünyada 100'den fazla ülkede, 6 milyonu aşkın destekçisi olan doğa kuruluşu WWF'nin yıllık kongresi, bu yıl 23-27 Mayıs arasında Bodrum'da yapılacak. Vahşi yaşam fotoğrafçısı Süha Derbent'in fotoğrafları da kongrede sergilenecek..
İnsanların doğayla uyum içinde yaşayacağı bir gelecek kurmak için çalışan WWF'nin (World Wildlife Fund) her yıl farklı bir ülkede düzenlediği yıllık kongresine bu yıl WWFTürkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ev sahipliği yapıyor. Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum'da düzenlenecek yıllık kongrede, 56 ülkeden her biri kendi alanında lider olan kişiler 'küresel iklim değişikliği ve sonuçları'nı tartışacak. Kongrede, içinde bulunduğumuz yüzyılda tüm insanlığın en ciddi sorunlarından olan küresel ısınma konusunu mercek altına alacak olan WWF, mesajlarını Bodrum'dan tüm dünyaya duyuracak. Kempinski Bodrum'da düzenlenecek kongre kapsamında bir de sergi yer alıyor. Vahşi yaşam fotoğrafçısı Süha Derbent'in fotoğrafları, 15-30 Mayıs tarihleri arasında 'Vahşi Yaşam' isimli sergide izlenebilecek. Sergide Derbent'in, nesli tehlikede olan türlere ilişkin 22 adet büyük boyutlu fotoğrafı yer alacak ve fotoğrafların satışından elde edilen gelir WWF-Türkiye'nin doğa koruma çalışmalarına aktarılacak. Sergi, kongrenin bu yılki teması olan küresel iklim değişikliğiyle paralellik gösteriyor. Bu yüzyılın en büyük tehdidi olan küresel iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybına neden oluyor ve doğrudan birçok canlı türünün varlığını tehlikeye sokuyor.

SIRADA JAGUAR VAR
20 yıldır profesyonel fotoğrafçılık yapan Süha Derbent, İskandinavya'dan Madagaskar'a, Sri Lanka'dan Kanada'ya kadar 60'tan fazla ülke gezmiş. Yeryüzünde yaşayan yedi büyük kedinin temel davranışlarını görüntülemeyi hedefleyen Derbent, şu ana dek bu canlıların altı tanesinin tüm temel davranışlarını görüntülemeyi başarmış. Fotoğrafladığı büyük kediler, aslan, leopar, çita, kaplan, puma (dağ aslanı) ve kar leoparı. Henüz görüntülemediği büyük kedi ise jaguar. Süha Derbent, soyu tehlike altındaki dağ gorillerini fotoğraflamak için 2007 yılında WWF-Türkiye Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak ile birlikte Kongo'daki Virunga Milli Parkı'na gitmişti. Bunun yanı sıra arşivindeki soyu tükenmekte olan türlere ilişkin tüm fotoğrafları da WWF Türkiye'ye bağışladı. 2002 Temmuz ayında İş Bankası Kültür Yayınları'ndan Yüz Yüze adlı ilk kitabı yayımlanan Derbent'le CNN International bir röportaj yaptı ve bu röportaj, 'World Report'ta beş kez ekrana taşındı.
Haberin fotoğrafları