kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hem sevimli hem komik: Koala

Müjgân HALİS
10.05.2008
Robinson Crusoe ve Cuma, Atina'nın Çakalları, Sofu, Balondakiler ve Aynı Evde Yaşayan 3 Hayvan fanatikleri, size bir haberimiz var. Daha önce O-HAA dergisinde okuduğunuz bu çizgi kahramanlar, artık Koala dergisinde..
Onların işi güldürmek. Komik oldukça, birileri onlara güldükçe mutlu oluyorlar. Önce olana bitene kendi dillerince O-HAA dediler, sonra baktılar ki çıkardıkları ses her yere ulaşmıyor, dünyanın en uyuşuk ama bir o kadar da sevimli hayvanını, Koala'yı kendilerine idol yaptılar. Yetmedi, onun adını verdikleri bir dergi çıkardılar ve başladılar çizmeye. Türkiye'nin en genç aylık mizah dergisi Koala'yı çıkaran ekipten bahsediyoruz, Gürcan Yurt ve 13 arkadaşından. OHAA okurlarının yakından tanıdığı Robinson Crusoe ve Cuma, Atina'nın Çakalları, Fecihi, Üstad Reno ve Amcaoğlu David, Dam Biti Selami ve Torunu Berk, Koala'da da fanatikleriyle bir araya geliyor. Koala'nın editörü Gürcan Yurt "Biz mizahçılar aynı evde oturmayı sevmiyoruz," diye anlatıyor yeni dergilerini. Bütün mizahçıların hayali olan 'bağımsız ve çok ortaklı' dergi hayalini Koala'yla gerçekleştiren ekip, Türkiye'de aylık dergilerin en iyisi olmayı hedefliyor. Dergiye isim veren hayvanla kendileri arasında özdeşlik kurduklarını söyleyen Yurt, isim seçme öykülerini şöyle anlatıyor: "Haftalık dergilere göre daha ağır olan tempomuzla kendimize koalaya benzettik. Onun okaliptüs yaprağıyla beslenen kafası güzel, yarı bayınyarı uyuşuk havası tam bizi tarif ediyordu. Bir de son zamanlarda neredeyse bir trük haline gelen koalalı esprilerimiz de bizi yönlendirdi." Tabii bu ismi seçmelerinde, dergideki 'Aynı Evde Yaşayan Üç Hayvan' serisindeki hayvanlardan birinin koala olmasının payı da büyük.

KURALLARI: KURALSIZLIK
Koala ekibinin ilk hedefi 14 bini bulan eski okurlarıyla buluşmak, sonra da aylık mizah dergilerinin en iyisi, en çok satanı olmak. Gürcan Yurt, aylık dergi çıkarma nedenlerini, "Yeterince haftalık dergi var ve hepsi de çok iyi," diye yanıtlıyor. Yurt, birkaç yıl öncesine kadar aylık mizah dergilerinin haftalıklardan daha iyi sattığını, ancak daha sonra eski tadı vermemeye başladığını anımsatıyor ve bunun sorumlusunun da o dergilere yazıp çizen insanlar olduğunu söylüyor. Türkiye'de kaliteli bir aylık mizah dergisi ihtiyacının belirgin olduğunu ve kendilerinin bu boşluğu doldurmaya aday olduğunun belirtiyor: "Bizim kuralsız olmak gibi bir ilkemiz var. Mizah dergisi yapan herkes güldürmek ister. İyi mizah vardır, kötü mizah vardır. Biz iyi mizah yapacağız ve bizi okuyan herkes o kıpırtıyı, heyecanı ve yeniliği fark edecek." Koala'nın benzerlerinden bir farkı da cinselliğe ve argoya yaklaşımı olacak. Ucuz cinsellikten ekmek yemek istemediklerini söyleyen Gürcan Yurt, içinde zekâ pırıltısı olan cinsel içerikli ve argo esprilere karşı olmadıklarının da altını çiziyor: "En yakın arkadaşlarınız bir araya gelince en çok güldüğünüz, yanınızda lafınızı sakınmadığınız insanlardır. Karikatür ve mizah da samimi olduğu için, argo ve küfür çok doğaldır. Kahramanlarımız gerçek yaşamda nasıl davranmaları gerekiyorsa öyle davranır. Ama bir süre öncesine kadar aylık dergilerde cinsellik çok fazla kullanılıyordu. Bir dönem mizah dergisi okuyucuları buna ilgi gösterdiler, ama o dönem artık bitti. Yeni kuşak artık cinselliği yaşıyor ve internet diye çok geniş bir mecra var. O yüzden belden aşağı mizah artık iyi durmuyor. Bize biraz kolaya kaçmak gibi geliyor, biz O-HAA'da da bu kolaya kaçmamıştık, Koala'da da kaçmayacağız." Yüzde 80'i eski O-HAA çizerlerinin oluşturduğu Koala, dokuz genç çizeri de okurlarla buluşturuyor. Öte yandan eski çizerlerin yeni çizgileri de derginin bir başka yeniliği. Koala'nın bu ay yayımlanan 64 sayfalık ilk sayısı 40 bin basılmış ve eski dağıtım sorununa nazire yaparcasına Türkiye'nin pek çok noktasına dağıtılmış. Ancak Gürcan Yurt ilk sayıda yine de dağıtım eksiklikleri yaşanabileceğine dikkat çekiyor ve okuyucularının mahalledeki bakkalda Koala'yı bulamazlarsa umutsuzluğa kapılmamalarını, dergiye ulaşmalarını çok önemsediklerini vurguluyor. Ayrıca derginin www.koaladergisi.com isimli yeni sitesinde daha önceden çok ilgi gören "Keşfedilmemiş YouTube Bombaları" köşesi de yine yayına devam ediyor. Dileyen okuyucular, dergiyi internet sitesi üzerinden dijital olarak da satın alabilecek.
Haberin fotoğrafları