kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Nomi Antony Hegarty Andy Butler Kim Ann Foxman

Herkül'e aşk ilan eden şarkılar

Kaya GENÇ
10.05.2008
Cumartesi Gecesi Ateşi'nin müzikleriyle yetişmiş, 1978 doğumlu Andy Butler ve ekibinin mart ayında çıkan ilk albümleri Hercules and Love Affair büyük övgüler alıyor..
1978 yılı, dans müziğin evriminde çok önemli bir yere sahip. O sene gösterime giren Saturday Night Fever (Cumartesi Gecesi Ateşi), gay, siyah ve Latino asıllı müzik tınılarının egemen olduğu disko ortamını geniş kitlelere taşımıştı. Daha sonra house ve garage müzik türlerini de doğuracak olan Gorgio Moroder, Walter Gibbons gibi elektronik müzik ustalarının içinde yetiştiği kültür de buydu. 30 sene sonra arkadaşları Anthony, Kim Ann Foxman ve Nomi'yle Hercules and Love Affair grubunu kuracak olan Andy Butler da 1978'de dünyaya gelmişti.

12 YAŞINDAN BERİ MÜZİSYEN
Romantik ve kahramanca bir ismi olan Hercules and Love Affair grubu, Andy Butler'ın klasik edebiyata olan ilgisinin sonucunda hayata geçti. Butler, antik Yunan ve Roma edebiyatına meraklı bir müzisyen; çocukluğundan bu yana okuduğu bu kitaplardaki epik savaş ve mücadele sahnelerinin arkaplan müziği olarak hayallerini kurduğu müzikleri, en sonunda başkalarıyla paylaşmanın bir yolunu bulmuş. Denver doğumlu Butler, 12 yaşındayken klasik besteler yapıyor, 15 yaşında ise müzik sahnesine girişini gerçekleştiriyordu. Bir gay barda DJ'lik yapmaya başlayan Butler, burada Londra elektronik müzik dünyasının önemli isimlerinden DJ Harvey & co ekibinden tiplerle tanışır. Üç yıl sonra Denver'dan ayrılıp Manhattan'ın yolunu tutar, burada New York'un gece klüplerinde takılır ve Sarah Lawrence College'de eğitimini sürdürür. Bir yandan da Soho'da Mozart'ın bestelerinin disko versiyonlarını çalan dükkanlarda zaman geçiriyor, yeni keşifler yapıyordur. Bu tür dükkanlardan ve bit pazarından bulduğu müzikleri toplayıp kaset yapan Chris Brick'le tanıştığında ondan şu tavsiyeyi alır: "Sen de albüm toplamalısın, bir gay olarak unutma ki bu senin tarihin, senin müziğin." 2002 yılında DJ ve takı tasarımcısı Kim Ann Foxman'la tanışır. Hawaii'den New York'a kaçan genç kadınla birlikte müzik avcılığına başlar. Ona yaptığı parçaları dinletir, Kim de gerçekten duygusal, olgun ama eğlenceli olduğunu düşündüğü bu şarkıların en çok da içtenliğine övgüler düzer. Birlikte DanceHomosDance isimli bir DJ ikilisi oluştururlar; artık New York gecelerinin aranan DJ'leri olmaya doğru ilerliyorlardır. Lezbiyenlerin uğrak mekânı The Hole'da çalarlar, lezbiyenler arasında ünleri yayılır. Aynı sıralarda New York'un bir başka yükselen yıldızı, Anthony and the Johnsons grubunun vokalisti Anthony Hegarty'le yolları kesişir. Dostlukları ilerler, birlikte bilgisayar karşısında yaratıcılıklarını konuştururlar. Beraber bir albüm hazırlamaya karar verirler, amaçları hem eğlenceli hem derin bir müzik yapabilmektir.

ELEŞTİRMENLER BAYILDI
Ortaya çıkan albüm, Guardian gazetesine göre '2008'in en heyecanla beklenen dans albümlerinden biri' olmayı başarır, QX'e göre ise 'müzik meraklılarının klasik olarak belleyecekleri bir albüm'dür bu. 10 Mart'ta piyasaya çıkan Hercules and Love Affair'in yaratıcılarının önü açık gibi görünüyor, onlara MySpace sayfalarından da (www.myspace.com/herculesandloveaffair) ulaşmak mümkün.
Haberin fotoğrafları