kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan'dan sigara genelgesi

Yeni Haber
19 Mayıs Pazartesi günü yürürlüğe girecek "Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunun" konusunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelge, sigara yasaklarının uygulanmasına açıklık getiriliyor. Genelgede, binaların yanı sıra çadır ve güneşlik gibi yerler de, sigara yasağının uygulanacağı "kapalı alanlar" olarak değerlendirildi.

Başbakan Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan genelgede, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tütün ürünlerinin tüketilmesinin yaygın alışkanlık ve ciddi bir halk sağlığı sorunu yarattığına dikkat çekildi. Bu ürünlerin tüketilmesinin, bunları kullananların yanı sıra pasif olarak dumanına maruz kalanları da etkilediği vurgulanan genelgede, şunlar kaydedildi:

"Çocuklarımızın ve gençlerimizin günlük hayatta tütün ürünü tüketen yetişkinlerle bir arada bulunmaları ve onlara özenmeleri, gelecek nesillerin sağlığını da tehdit eder durumdadır. Ülkemiz tütün ürünlerinin zararlarından korunmak yolunda önemli adımlar atmış ve bu konuda yasal düzenlemesi olan sayılı ülkeler arasına girmiştir. Vatandaşlarımızın da bu konuda yüksek bir duyarlılığa sahip olduğu, tütün bağımlılığı olsun olmasın, tütün ürünlerinin kullanımı konusunda yürütülen mücadeleyi samimiyetle desteklediği bilinmektedir"

Sigara yasağının uygulanacağı "Kapalı Alan"ın tanımlandığı Genelge taslağında, Yeni Kanunun uygulanmasında standardın sağlanması ve herhangi bir aksaklık yaşanmaması için uyulması gereken hususlar şöyle sıralandı:

"-Sabit veya seyyar bir tavanı ya da çatısı (çadır, güneşlik v.b) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup, yan yüzeylerin toplam alanının yarısından daha azı açık bulunan yerler, 'kapalı alan' olarak değerlendirilecek ve bu alanlarda tütün ürünleri tüketilmesi önlenecek.

-Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında, koridorlar dahil, her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan, birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların kapalı alanları ve taksi hizmeti verenler dahil, karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu taşım araçlarında tütün ürünleri tüketilmeyecek. Bu alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi için tahsis edilmiş alanlar varsa, bunlar kaldırılacak.

-Yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü birimlerde ve ceza infaz kurumlarında, şehirlerarası veya uluslar arası güzergâhlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güvertelerinde toplam alanın yüzde 10'unu geçmeyecek şekilde tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilecektir.

Bu alanlar, koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmiş ve standartlara uygun havalandırma tertibatı ile donatılmış, tavanı, kapı ve pencereleri dışında dört tarafı sert zemin veya duvarla kaplı olacak.

Alanların kapıları, yangın talimatları da dahil olmak üzere, mevcut diğer düzenlemelere uygun, mekanik kapanan kapılar şeklinde olacak. Alanların duvarlarında tütün ürünleri kullanımının zararlarını anlatan sağlık uyarıları görülebilir yerlere asılmış olacak ve kapılarında tütün ürünlerinin tüketimine mahsus alan olduğunu belirtir uyarı yazıları bulunacak. Denizyolu araçlarının güvertelerindeki alanlar ise, diğer yolcuların etkilenmesini önleyecek şekilde tecrit edilecek ve girişlerine gerekli uyarı yazıları asılacak.

Bu alanların 18 yaşın altındaki kişiler tarafından kullanılmasına izin verilmeyecek.

-Dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumları ile okul öncesi eğitim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanları ile birlikte açık alanlarında da tütün ürünleri tüketilmeyecek.

-Kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketilmesi mümkün olmayan ticaret merkezi, iş hanı, sinema, tiyatro, havaalanı, otogar, spor ve eğlence tesisi, alışveriş merkezi ve benzeri yerlerin içinde olup tütün ürünlerinin tüketilmesine müsaade edilmeyen alanlardan tecrit edilmemiş ve hava geçişi engellenmemiş şekilde faaliyet gösteren lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde tütün ürünleri tüketilmeyecek.

-Otelcilik hizmeti verilen işletmelerin, tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş odalarında standartlara uygun havalandırma tertibatı bulunacaktır. Tahsis edilen bu odaların mümkün olduğunca aynı kat, koridor gibi müstakil ve tecrit edilebilir ayrı bölümlerde yer alması sağlanacak.

-Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılmayacak, bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulması halinde bu alanlar toplam seyir alanının yüzde 50'sini geçmeyecek ve ortamda bulunan diğer kişilerin etkilenmesini önleyecek şekilde düzenlenecek.

-TRT ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan özel televizyon ve radyolarda yayınlanmak üzere ilgili kurumlarca hazırlanan programların, Sağlık Bakanlığının uygun görüşü alındıktan sonra RTÜK tarafından yayınlanması sağlanacak.

-Kanuna aykırı davrananlar için öngörülen idari yaptırımlar, ilgililer tarafından adil ve etkili bir şekilde uygulanarak, Kanunun amacına ulaşılması sağlanacak."

Genelgede, sigara yasağının uygulanmasıyla ilgili olarak, www.havanikoru.org.tr ve www.dumansizhavasahasi.org.tr web sayfalarından ayrıntılı bilgiye ulaşılabileceği belirtildi.

(ANKA)