kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ahmet Türk

Türk: Silahların dönemi kapandı

Hazal ATEŞ ANKARA
"PKK Kürtlere zarar veriyor" sözleri tartışma yaratan Türk, iki tarafın katılacağı bir konferans önerdi. Ahmet Türk "Silah yerine projeler ortaya konmalı" dedi..
PKK silahlı mücadelesi ile Kürtlere zarar veriyor sözleriyle tartışmanın odağına oturan DTP Grup Başkanı Ahmet Türk ilginç bir çağrıda bulundu. Ahmet Türk, Avrupa'da Kürt sorununun masaya yatırılacağı bir konferans düzenlenmesi önerisinde bulunurken, "Onları (PKK) da dinlemek isteriz. Burada rahatız, açığız. Silah yerine sivil projeler ortaya konmalı. Olayın bir tarafı (PKK) orasıdır, bir tarafı da devlet politikasıdır" dedi. Türk'ün, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) resmi internet sitesine verdiği özel demeçteki PKK'yla ilgili sözleri DTP'de gündemi değiştirdi. Türk, "PKK'nın silahlı mücadelesi Kürtlere zarar veriyor" sözlerinin anımsatılması üzerine, "Söylediğim açık. Silahlı mücadele hem Kürtlere hem de Türklere zarar veriyor. Biz sivil demokratikleşmeyi esas alıyoruz" karşılığını verdi. Türk'ün mesajları şöyle:

* DEVLET KUCAKLASIN: Devlet de 'bitirip yok edelim' mantığı yerine, sivil ve kucaklayıcı bir mantığı ortaya çıkarmalı. Güç gösterileri çözmez. Israr edilirse herkes zarar görür. Hükümet'ten beklentilerimiz var. Sorun siyasal sürece çevrilmeli, bu konuyu önlerine koyup tartışmalılar. Kürtler de barışçıl sürecin gelişmesi için izlenecek yol konusunda bir perspektif ortaya koymalı.

PARTİ İÇİNDE TARTIŞMA

* PKK DA DİNLENMELİ:
Kürt sorununun masaya yatırılacağı bir konferans düzenlenmeli. Diyelim ki bu konferans Avrupa'da oldu. Onları da (PKK) dinlemek isteriz. Herkes bu kararlar doğrultusunda kendini hazırlamalı. Konferansta çıkacak sonuçlar demokratik süreç için rehber olabilir. Herkes tartışmalardan sonra açıklama ihtiyacı duyar. Olayın bir tarafı (PKK) orasıdır, bir tarafı da devletin politikasıdır. Bu arada Türk'ün önceki günkü sözleri parti içinde de tartışma yarattı. DTP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Sarıkaya, PKK'nın silahlı mücadelesinin Kürtlere zarar verdiği yönündeki açıklamaların parti görüşü olmadığını söyledi.